Над 5 млн. електронни рецепти са издадени за 6 месеца. От тях анулирани са 116, а средно на ден се издават по около 50 000.

Според изпълнителния директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов данните показват високата ефективност на Националната здравно-информационна система

По негови думи модулът за издаване на електронни рецепти облекчава максимално гражданите и лекарите, тъй като чрез него се допускат значително по-малко грешки при изписването на лекарства и при интерпретиране на ръкописа на лекарите. Той подпомага и здравните власти в борбата срещу коронавируса, тъй като чрез издаването на е-рецепти се намалява струпването на пациенти пред кабинетите на личните лекари и аптеките.

Филипов обясни, че подсистемата позволява създаване и съхранение на история на предписаното лечение и медикаментите, което е част от електронния здравен запис и електронното досие на пациента. Това подобрява контрола по отпускане на лекарствата, като те се следят в реално време.

Близо 2500 аптеки в страната и над 3400 фармацевти използват модула "е-рецепта". Общият брой на лекарите, които изписват е-рецепти, пък е 4598.

Разчетите сочат, че за по-малко от 6 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много електронни рецепти са издадени в София - над 880 000, следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас.

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

Е-рецептите стават задължителни от 1 юни

НЗОК няма да заплаща лекарства по издадени след тази дата хартиени рецепти

Платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., също отчита добри резултати. През НЗИС са издадени близо 120 000 е-направления. Личните лекари, работещи със системата, са около 3 000, като най-голяма активност се наблюдава в София, Бургас, Варна и Благоевград. Близо 100 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

От 1 юли тази година "Информационно обслужване" АД пусна в експлоатация и електронната рецептурна книжка. Тя замества изцяло хартиената рецептурна книжка на хронично болните пациенти. По този начин на гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да чакат при лекаря за заверка и да я представят във всяка аптека за отпускане на необходимите им медикаменти. Вместо това тя се регистрира и попълва от личния лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информацията за лекарствата, които НЗОК отпуска на хронично болните пациенти. Системата съхранява и данни за направените от общопрактикуващия лекар корекции.

През тази година "Информационно обслужване" АД пусна в експлоатация и българският валидатор на европейските цифрови сертификати. За последните три дни мобилното приложение COVID CHECK BG е изтеглено от Google Play Store над 21 000 пъти. То е достъпно за масово ползване, но основната му функция е да подпомогне оторизираните власти и заинтересовани лица, като съдържатели на ресторанти, кина, театри и спортни зали, за проверка на валидността на сертификатите.

Електронни рецептурни книжки предлагат личните лекари

Електронни рецептурни книжки предлагат личните лекари

След 16 разпечатки документите да се дават на пациента за съхранение

За съхранение на цифровия сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателно изследване "Информационно обслужване" АД разработи възможност документите да се съхраняват в PDF формат, подходящ за печат, или в PKPASS формат за съхранение в приложения тип "портфейл" за мобилни устройства с операционни системи iOS или Android.

От 1 юни до момента платформата генерира над 1,805 млн. цифрови сертификати. От тях 1.172 млн. са сертификати за завършен ваксинационен цикъл, близо 27 500 са за преболедували коронавирусната инфекция и над 606 000 - за отрицателен резултат.

Готово е и разработването на модула на е-прегледи. Той ще даде възможност за издаване на електронни амбулаторни листи. Компанията е в готовност и за разширение на подсистемата на НЗИС за е-имунизации, който ще позволи да се регистрират ваксинациите по задължителните планови имунизации.