На редовно заседание на Министерския съвет бяха одобрени отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 г.

Общият размер на получените в НЗОК приходи и трансфери към 31 декември 2015 г. възлиза на 3 133 347 хил. лева. Общият размер на извършените разходи и трансфери към същата дата е 3 126 020 хил. лева.

В резултат се формира положително бюджетно салдо (излишък) за годината в размер на 7 328 хил. лв., при прието със Закона бюджет на НЗОК с балансирано бюджетно салдо.

Отчетът за дейността съдържа информация за организацията и управлението на НЗОК и представя подробно дейността на институцията, свързана основно с изпълнението на бюджета на НЗОК и националните рамкови договори за медицинските и за денталните дейности.

Припомняме, преди дни стана ясно, че НЗОК няма да заплати на болниците част от дейността им, наречена „надлимитна“, за цялата 2015 г., както и за първото тримесечие на 2016-а. По информация на "Труд", това са над 300 лечебни заведения в страната, които работят по договор със Здравната каса, но на които тя отказва да плати около 60 млн. лв. от дейността им за посочения период.

От началото на 2015 г. до април 2016-а на болниците за пръв път бяха наложени много строги бюджетни лимити на база отчетената от тях дейност през 2014 г.

В сметката не са включени спешните случаи, които няма как да се предвидят. Не фигурират и новите дейности, които лечебниците са развивали през 2015 г. Така здравните заведения се оказват в преразход, основно заради тежки, неотложни пациенти, които по закон не могат да бъдат връщани.

Натрупаните по този начин разходи НЗОК счита за „надлимитни“ и единствените варианти болниците да бъдат компенсирани, е съдебно решение по въпроса или добро желание от страна на надзорния съвет на касата. В момента тези 60 млн. лв. тежат на лечебниците, тъй като не им се възстановяват.

За да се справят с дълговете, натрупани към всякакви доставчици, ръководствата са принудени да режат от заплатите на служителите си, което води до напускане на лекари и сестри.