Намаляват количествата от кръв и кръвни съставки, съобщиха от Националния център по трансфузионна хематология. От там призовават кръводарителите да се отзоват. За целта кръвните центрове увеличават работното си време.

Значителен спад на желаещите да дарят кръв регистрират във всички центрове по трансфузионна хематология в страната.

Само в София за периода от 01 до 15 март 2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души. През същия период на 2019 г. кръводарителите са били 1739.

За осигуряване на нужните количества кръв и кръвни съставки за болниците, където е възможно, кръвните центрове ще работят и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната извънредно положение.

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация.

Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им, уверяват от Центъра за трансфузионна хематология. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства.

В трансфузионните центрове в страната се извършва рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите. Не се допуска кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Министерството на здравеопазването призовава всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. Целта е да осигурим на лечебните заведения необходимите им кръв и кръвни съставки, за да бъдат извършвани животоспасяващите операции и спешните медицински интервенции.

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ): https://ncth.bg/, където от утре ще бъде публикувано и актуализираното работно време.