Намаляват наполовина леглата в детското отделение в общинската болница в Дупница, с  приемането на Националната здравна карта, обяви депутатът д-р Иван Ибришимов, предаде Дарик.

"От 32 на 16 са намалени леглата в детско отделение на общинската болница в Дупница. Това е меко казано притеснително", коментира д-р Иван Ибришимов. Той допълни, че общинската болница обслужва не само община Дупница, но и съседните.

Депутатът недоумява как здравният министър твърди, че детското здравеопазване е приоритет, но в Дупница намаляват с 50 % броя на леглата, още повече, че детското отделение е сред най-добрите в областта. Той обяви, че задал въпрос на министър Петър Москов, въз основа на какви критерии и кой е взел решение, че трябва да бъдат съкратени с 50 % леглата, но все още очаква отговор.

Болницата е общинска, принципал е Общинският съвет. Кметът също има отношение и не бива този въпрос да преминава така тихомълком. Всеки трябва вземе отношение и да се преборим да върнем 30 % от бройката на леглата, които са орязани", допълни д-р Ибришимов.

Той допълни, че хемодиализата очаквано е закрита, и че това е проблем на който е трябвало да обърнат внимание управителите на здравното заведение, общинските ръководства, които се смениха, общинските съвети през годините също.

„Тук няма да пропусна критика към себе си, защото и аз бях общински съветник преди години. До закриването се стигна, тъй като нямаше необходимата техника", допълни Ибришимов.