Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 4 616 700 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г.

Средствата са осигурени за увеличение на заплатите за персонала в регионалните здравни инспекции (РЗИ) и в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), съответно с 1 216 700 лв. и с 3 400 000 лв.

Няма пари за вдигането на заплатите на медиците, обяви служебният здравен министър

Няма пари за вдигането на заплатите на медиците, обяви служебният здравен министър

Оповестеното увеличение било пиар акция, атакува той кабинета "Петков"

Увеличение на възнагражденията на всички служители в РЗИ влиза в сила от 1 декември 2022 г. и е в размер до 30%.

Заплатите на персонала в ЦСМП се увеличават от същата дата и ще се осигури устойчивост на получаваните през последните три месеца допълнителни възнаграждения за работещите на първа линия с COVID-19 и други заразни болести.

Увеличението на разходите за персонал в РЗИ и ЦСМП е осигурено и за следващите бюджетни години.

Предложението е на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев и е с цел да се преодолее недостига на квалифициран персонал, както и да се възнагради увеличаващия се обем от медицински и здравни дейности, извършвани от РЗИ и ЦСМП. Също така средствата се насочват за дългосрочна компенсация за получаваните по време на извънредната епидемична обстановка допълнителни възнаграждения за служителите на първа линия.

ПП опровергава Меджидиев - пари за по-високи заплати на медиците има

ПП опровергава Меджидиев - пари за по-високи заплати на медиците има

Увеличението на възнагражденията било финансово обезпечено от правителството на Петков

От Министерството на здравеопазването припомнят, че включително до месец юни 2022 г. са изплащани от него допълнителните възнаграждения на служителите в РЗИ и ЦСМП.