Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор между Министерството на здравеопазването и Българския лекарски съюз, е финансово обезпечено от последното редовно правителство. Това посочва доц. Васил Пандов от "Продължаваме промяната".

Той допълва, че това е било направено чрез скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Здравната каса, със средно 25%.

По тази причина болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, имат възможност да вдигнат минималните основни заплати до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар.

Пандов изразява недоумение на този фон от коментарите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, че повишението на възнагражденията на медицинските специалисти е PR ход на министрите на здравеопазването и на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Странно е не само твърдението му, че няма пари, но и фактът, че д-р Меджидиев прави това "откритие" сега в качеството си на служебен министър, след като в качеството си на председател на най-голямата лекарска колегия в състава на БЛС на практика е подкрепил договорените в КТД минимални основни заплати, изтъква той.

Няма пари за вдигането на заплатите на медиците, обяви служебният здравен министър

Няма пари за вдигането на заплатите на медиците, обяви служебният здравен министър

Оповестеното увеличение било пиар акция, атакува той кабинета "Петков"

Пандов подчертава, че през последните 12 години, включително по време на служебното правителство на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по доходите на медицинските специалисти, докато "Продължаваме промяната" издигнали този въпрос в приоритет на управлението.

За първи път беше подписан КТД в сектор "Здравеопазване", с който възнагражденията на здравните кадри бяха увеличени не просто с 5-10%, какъвто бе подходът до момента, а на 1500 лв. основна заплата за специалисти по здравни грижи и на 2000 лв. за млад лекар, припомня той и допълва, че със задна дата от 1 май 2022 г. са били повишени възнагражденията на работещите в структурите на пряка издръжка от МЗ - центрове за спешна медицинска помощ, държавни психиатрични болници, центове по трансфузионна хематология и други. За целта са били отделени близо 22 млн. лв.

В последните дни на кабинета Петков с около 10% бяха вдигнати заплатите на служителите в НЗОК. Заплатите на колегите им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след реформа и оптимизиране на разходите. Служебното правителство обаче даде 10 млн. лв. на тази администрация без никакви реформи и заложени цели, отбелязва още Пандов.

Йотова: Много повече се говори за реформи в здравеопазването, отколкото те се случват

Йотова: Много повече се говори за реформи в здравеопазването, отколкото те се случват

Липсата на регистър на лекарските грешки ни лишава от възможността да предприемем стъпки да не се повтарят, според вицепрезидента

Той посочва, че при последното редовно правителство бяха увеличени средно с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК гарантира около 250 млн. лева месечно за болниците. По този начин се осигуриха пари за по-високи заплати на специалистите там. Справедливото заплащане на лекари, сестри и санитари бе мисия и на съсловната организация - БЛС, която е страна по националния рамков договор (НРД) и го подписа без възражения, подчертава Пандов.

По негови думи въпреки недоволството на някои болници целта в основната си част е постигната. Според предоставените от НЗОК данни всички големи здравни заведения - около 150, са постигнали заложените в КТД и НРД нива на заплащане, а останалите са повишили възнагражденията и са се приближили до заложените минимални размери.

Пандов изтъква, че веднъж увеличени според КТД заплатите вече не могат да бъдат намалени едностранно от работодателя.

Той отбелязва, че от ПП разбират притесненията на служебния здравен министър, тъй като е трудно да отговори на очакванията на медицинските специалисти, на които кабинетът на Кирил Петков "за първи път даде надежда за справедливи възнаграждения".

"Да се вменява несъществуваща вина, не помага, д-р Меджидиев. Необходими са действия и политическа воля, каквато ние показахме, че имаме", изтъква Пандов.

Вдигат лекарските заплати с 800 лв. А защо не с 1600?

Вдигат лекарските заплати с 800 лв. А защо не с 1600?

Дори и лекарският съюз и Касата да се споразумеят за 25% увеличение на клиничните пътеки, не всички болници ще могат да осигурят такива заплати