В България не се води статистика на лекарските грешки, а модерните държави систематизират и анализират причините за тях и как да бъдат избегнати. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри международна конференция на тема "Лекарската грешка и правила за добра медицинска и клинична практика" в Сандански.

Форумът, който продължава до утре, се организира от Столичната колегия на Българския лекарски съюз и Управителния съвет на Българския лекарски съюз, съобщиха от президентството.

Учредяваме Балканска медицинска лига

Учредяваме Балканска медицинска лига

Ще бъде сключен меморандум между колегии от Турция, Сърбия, Гърция и България

"Липсата на такъв регистър у нас е демонстрация на все още битуващото разбиране, че грешките са персонални, срамни, наказуеми и недопустими, което ни лишава от ценната възможност да се поучим от тях, да ги обсъдим открито и да предприемем стъпки да не се повтарят", коментира Йотова.

"Непрекъснатото инжектиране с нови нормативни текстове, административни, икономически и финансови правила смениха чувствително алхимията и усещането за лечението през последните 50 години. Заслужава си, задължително е в отношенията лекар-пациент да включим и институциите", посочи вицепрезидентът.

Тя изтъкна, че в тази сфера много повече се говори за реформи, отколкото те се случват. "А дали и те са винаги необходими?! Не е ли това говорене опит за систематично потулване на истинските проблеми, свързани с недостига на средства, недобрата система на финансиране, нарастващите нужди от лечение, непрекъснатото увеличение на цените на лекарствата", запита риторично Илияна Йотова.

Сигнализират за пациент, починал в болница заради забавено лечение

Сигнализират за пациент, починал в болница заради забавено лечение

70-годишна жена с бъбречна криза била настанена в урологично вместо в интензивно отделение

Според нея качеството на медицината зависи много от политическите решения. "Не са редки и изкушенията да се държат лекарските съсловия в политическа зависимост заради големия авторитет и влиянието, което имат върху българските граждани. Немалка част от грешките или неуспехите в лечението се дължат и на грешната законодателна и нормативна уредба - от обучението и подготовката на лекарите до техния статут и авторитет в обществото", подчерта Йотова.

Тя каза още, че някои решения в областта на медицината се взимат от псевдоексперти, повлияни от лобисти. "За съжаление, лекарите нямат своя лобистка мрежа. Те трябва да бъдат чути, а не да им се пречи да си вършат работата", категорична бе Йотова.

Тя коментира и друг проблем, който често може да бъде причина за неуспешно лечение - географския характер на медицинската помощ, достъпа до здравеопазване, наличие на лекари, на специалисти, на медицински персонал. "Неслучайно се говори за "медицински пустини", в които има остър недостиг на лични лекари, за труднодостъпни райони, в които няма специалисти и дори аптеки. Естествено е, хората да се чувстват жертви, изоставени, безпомощни особено когато става дума за най-ценното - здравето", заяви вицепрезидентът.

Вдигат лекарските заплати с 800 лв. А защо не с 1600?

Вдигат лекарските заплати с 800 лв. А защо не с 1600?

Дори и лекарският съюз и Касата да се споразумеят за 25% увеличение на клиничните пътеки, не всички болници ще могат да осигурят такива заплати

В навечерието на Деня на биоетиката и Деня на българския лекар, които се отбелязват на на 19 октомври, Илияна Йотова призова за размисъл за отговорността на обществото към лекарския и сестринския труд, как "ние като граждани упражняваме нашите права на пациенти, но често пропускаме да изпълним нашите задължения като такива и автономни партньори на медицинските екипи в грижата за нашето здраве". "Нека всеки от нас мислено облече бялата престилка и се постави на мястото на лекаря, който въпреки своята богата експертиза също изпитва съмнения и страх", призова тя.

Йотова подчерта и важната роля на медиите при отразяването на дейността на медиците.

Йотова: Партиите не искат правителство, а нови избори

Йотова: Партиите не искат правителство, а нови избори

За вицепремиера редовен кабинет е повече от наложителен