Има одобрен Подробен устройствен план (ПУП) за Национална детската болница. Това стана ясно от брифинг на здравния министър Асен Меджидиев.

Освен това държавата влиза с участие в детската болница в Бургас. Доста работа се свърши, отчете Меджидиев и обяви, че така на практика се тръгва към изграждането на Национална детска болница.

На терена ще има хотелска част за родителите, подземен паркинг, а и ще има и търговска част. Строителният министър Иван Шишков каза, че това е отнело месеци работа. Вече строителството може да започне. Този терен, който избрахме, е много добър чисто климатично, доволен е министър Шишков. Теренът е подходящ, защото там има озеленяване и минерална вода.

Няма да има никакви компромиси в изграждането на детската болница, увери той. И двамата министри са щастливи, че финализират този процес още повече, че цялото общество очаква да имаме национална детска болница.

Доктор Благомир Здравков, директор на настоящата педиатрична болница каза, че е обменил опит с колеги от Лондон. За родното здравеопазване проблем остава комплексната педиатрична грижа. Според него в момента изграждането на педиатричните структури върви в съвременен алгоритъм.

Благомир Здравков заяви обаче, че трябва да започне обучението на кадри за националната детска болница. Отчита се, че има много желаещи, затова и Здравков е убеден, че ще има достатъчно кадри.

В изграждането на болницата ще има участие и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). До 6 месеца трябва да започне изграждането на детската болница. А до две години и половина тя трябва да е готова.

Още в края на юни или началото на юли пристигат хеликоптерите за въздушната спешна помощ, стана ясно още от думите на Асен Меджидиев. Върви и изграждането на хеликоптерните площадки.

Също стана ясно, че МЗ е на финала на преговорите с ЕК и "Пфайзер" за ваксините, като ще се спестят значителни средства от закупуването на ваксини.