Няма обявени национални критерии за справяне със ситуацията с коронавируса, а би трябвало да има такива. Около това мнение се обединиха Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и социологът проф. Цветозар Томов.

Опитва се да се говори за национални и регионални реакции, следват се някакви европейски идеи, но според Безлов мерките трябва да бъдат съобразени с ресурсите по места. Едно е положението с ресурсите в Бургас, друго е положението в Търговище.

Тихомир Безлов посочи, че изключително притеснителни са данните за смъртността в болниците по места, където тя достига до 20 - 25% за приети и обгрижвани пациенти. Това показва ресурс, който е драстично различен от този в столицата, както и в сравнение с Европа. Безлов отказа да гадае за причините за тези разлики, като обясни, че това е въпрос на анализ на ресурса на здравната система.

Само 395 са новите случаи на Covid-19, но 24,9% от направените тестове

Само 395 са новите случаи на Covid-19, но 24,9% от направените тестове

Починали са 18 души

Трябва да има общонационални количествени критерии и вече по места да се преценява дали са надхвърлени тези критерии по отношение на циркулацията на вируса и второ - какви са възможностите на местните медицински структури да се издържат.

Въпросът е дали здравната система ще се счупи или ще издържи на тази инфекция, съгласи се от своя страна и проф. Цветозар Томов. Той също призова Националният оперативен щаб да публикуват въпросните 23 критерия, по които обявиха, че работят.

Ако сегашната ситуация с около 1000 заразени на ден се задържи в продължение на две седмици, България трябва да очаква минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения. Томов е разтревожен как здравната система ще се справи не по отношение на броя на леглата на национално ниво, а по отношение на разпределението на ресурсите от хора из страната и възможностите по области. Томов настоя Щабът да даде ясен отговор на това.

Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди мерки срещу разпространението на COVID-19 означават политически сблъсък. При нас ситуацията е изключително хаотична политически и не е сигурно, че дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващите да рискуват и да затворят, коментира още Тихомир Безлов.

Според социолога Цветозар Томов обаче драстични мерки не са изключени въпреки политическите съображения срещу тях, тъй като може и да нямаме друг начин за възпрепятстване на заразата.