Сградата на Националния дворец на културата светна в лилаво тази вечер, съобщи БГНЕС.

По този начин бе изразена съпричастност с болните от епилепсия у нас и по света. 

Днес отбелязваме Международния ден на хората с епилепсия.

Така НДК и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), чиято е инициативата, се опитват да привлекат общественото внимание към болестта. 

По същото време пациенти с тази диагноза в столицата и цялата страна отбелязват деня, скрити зад лилави маски.

„Маските ги слагаме и ще ги свалим, когато НДК светне в лилаво, за да покажем, че хората с епилепсия в България са все още стигматизирани. За това те живеят зад маски, искаме да покажем лицата си и всички да видят, че няма нищо страшно и ние сме едни прекрасни и нормални хора”, заяви Веска Събева, председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия.

Тя сподели, че хората, болни от епилепсия се сблъскват с много проблеми насякъде заради състоянието си - отказ на място в детска градина, училище, работа, медикаменти. „Във всяка една сфера на живота ни има проблеми. Много е лошо, когато едни родители не мислят как детето им ще порасне и ще се развива, а мислят доста често за смъртта. Това не е редно и не искаме да става в нито едно семейство”, заяви жената.

У нас около 25 000-30 000 деца страдат от епилепсия. Те искат да бъдат щастливи и да се усмихват, те са чаровни, хубави и много обичливи деца, заяви още Събева.

Статистиката показва, че 1 на всеки 100 души е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Над 65 милиона души по света и над 70 000 българи живеят с тази диагноза.

Тя засяга не само физическото им здраве, но и психологическото състояние и социалния им живот. В много случаи стигмата и дискриминацията, с които тези хора се сблъскват, са много по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи.

Международният ден на епилепсията се отбелязва втория понеделник от месец февруари, по инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE).