"Не е изпуснат контролът с COVID-19. Дори в света на науката има спорове за това какво представлява и как ще се развива това заболяване. Има доста положително настроени учени, които не виждат нищо драматично с разпространението на вируса".

Това заяви ръководителят на департамент ''Имунология'' в Института по микробиология към БАН - доц. Андрей Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че развитието на COVID-19 е било очаквано, като то не е лавинообразно. "Застъпвам тезата, че вирусът не се променя. Все повече производители на световния пазар навлязоха с много китове за анализ, което дава възможност на хората да правят колосално количество изследвания. Обхващайки по-голям брой хора, логично е да открият по-голям брой заразени", каза още доц. Чорбанов.

Според него откриването на ваксина срещу вируса не може да бъде вкарано в граници и да се направи за определен срок.

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде патентована у нас, уверява БАН

Ваксината срещу COVID-19 ще бъде патентована у нас, уверява БАН

Няма да има нужда от реимунизация

"Вече се знае страшно много за този вирус. Екипите навлизат в нови фази на разработване, но е факт, че за момента няма нито ваксина, нито терапия", добави още той.

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина срещу COVID-19 е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място.

Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор''. Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания. По негови думи спирането на финансирането за ваксина засяга работата на учените.

"Всички научни групи използват няколко подхода, за да достигнат до краен етап. От алтернативите, които имахме, кандидатствахме за "Пастьор" и бяхме финансирани, там работата си върви. Кандидатстването към фонд научни изследвания беше с друг подход, който не намери положителна оценка", заяви имунологът, като добави, че проектът е на стойност 300 хил. лв.

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Това потвърди директорът на Института по микробиология към БАН

"Държавата не посмя да поеме отговорност, както направиха САЩ и Великобритания. Държавата каза, че има 6 области по отношение на изследване на вируса, но не задължи Фонд "Научни изследвания" да финансира проект от всяка една от тези области", каза още доц. Чорбанов.

Той обяви, че се опитва да убеди институт "Пастьор" да предостави вирус щам, тъй като в България няма нито една лаборатория, която да отговаря на условия за работа с особено опасни инфекции, както и че предстои да се построи такава лаборатория.

Доц. Андрей Чорбанов каза още, че няма как хората да бъдат изолирани за много дълъг период. "Западна Европа разбра, че рисковите групи са домовете за възрастни хора. Не може да се каже, че младите хора са основен обект на вируса. Огромен брой са носители и само преносители. Средната възраст на хората, заболели от COVID-19, е много висока", подчерта той. 

Според него вирусът се движи в неравномерна среда, затова е трудно той да изчезне.