Може би точно в последната една година, когато едва ли има българин, който да не се е сблъскал пряко или непряко с болестта, сме разбрали, че дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот. Утре, 14 юни, се отбелязва Световния ден на безвъзмедното кръводаряване. Денят е избран, защото е и рождената дата на откривателя на кръвните групи и носител на Нобелова награда Карл Ландщайнер. Репортерът на News.bg Антония Чорева разговаря с капитан доктор Елисавета Грънчарова от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Пандемията от COVID-19 се отрази на всички сфери на човешкия живот, засегна сериозно и сектор "Здравеопазване". Повлия ли и на работата на Кръвните центрове?

COVID - 19 е безпрецедентно предизвикателство за здравната система и работата в кръвните центрове не е изключение. От една страна се наложи да се справим с първоначалния отлив на кръводарители на фона на постоянната нужда от биопродукти. От друга, трябваше да преодолеем и първоначалния стрес на персонала за работа в една необичайна обстановка, както и да убедим дарителите, че кръводаряването в тази ситуация е безопасно и сигурно. Освен това се наложи разработването и на нови протоколи за една нетрадиционна терапия, а именно получаването на реконвалесцентна плазма.

Наблюдава ли се отлив на кръводарители, има ли страх от заразяване?

В първите дни след обявяването на епидемичната обстановка имаше спад в броя на кръводарителите. Освен това се наложи известна промяна в критериите за подбор на донори, както и отлагане на такива, което са били в контакт с болни, хора, прибрали се от чужбина. Неминуемо това затрудни работата ни и осигуряването с кръв и кръвни продукти. Но това е не само в България, а и в световен мащаб.

Тук е мястото да благодаря на военнослужещите поделенията на БА, които за пореден път ни помогнаха да се справим в тази безпрецедентна обстановка, както и на безвъзмездните кръводарители, които откликнаха на нашия призив в медиите

ВМА беше и първата болница в България, която започна лечение на заразени с коронавирус пациенти с реконвалесцентна плазма. Какви са наличностите сега и имате ли статистика при колко пациенти е изпозлвана?

Да, на 29 април 2020 г започнахме работа с реконвалесцентна плазма. Имаше много преболедували, които искаха да дарят и да помогнат за лечението на други болни. Благодарение на тях и на комплексната работа на колегите в кръвния център, екипа на Инфекциозна клиника и, разбирането на началника на ВМА, успяхме да подсигурим необходимото количество за лечението на пациенти не само на ВМА, но и на други болници в София и страната.

Кои са най-често търсените кръвни групи?

ВМА е болница със стратегическо значение. Тук се лекуват пациенти от всички краища на страната, така че всяка една кръвна група е ценна.

Случва ли се да имате нужда от повече кръводарители и на какви условия трябва да отговарят те?

Най - общо всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години, тежащ над 50 кг, който няма хронични заболявания и в момента не приема лекарства, не се е подлагал на хирургични интервенции/татуировки през последните 12 месеца, може да дарява кръв. Освен това и хората, които са ваксинирани също могат да даряват, стига да са минали 28 дни след втората доза от ваксината. По отношение на преболедувалите, които желаят да дарят реконвалесцентна плазма, трябва да отговарят на общите критерии за донори, като трябва да са минали 28 дни от пълното им възстановяване, като не е задължителен положителен PCR, при нас е възможно даряване и с тест за наличие на антитела или медицински документи, доказващи, че кандидат донорът е лекуван от Covid - 19.

Отворен ли е българинът да дарява?

За съжаление българинът се сеща за кръводаряване едва когато той или негов близък се нуждае от кръв. В нашето общество липсва съзнанието за безвъзмездно кръводаряване. А това зависи от самите нас, да говорим за това в семейството, да се обърне внимание на този проблем още в училище. Но мисля, че има надежда постепенно нещата да се променят. Вече имаме дарители, които са дарили за първи път кръв за техен близък и след това се връщат при нас и даряват безвъзмездно. Както и такива, на които по някакъв повод се е наложило кръвопреливане и след време идват при нас. Напоследък прави впечатление, че някои млади хора, безвъзмездни дарители, идват с децата си, за да възпитат отговорно чувство в тях.

Разполагате ли със статистика на колко хора се помага месечно/годишно чрез кръвопреливане в страната или поне във вашата болница?

Ежедневно във ВМА се извършват десетки оперативни интервенции, една част от които не могат да минат без кръв. Освен това биопродуктите са нужни и при много хронични и хематологични заболявания, някои от които изискват почти ежедневни хемотрансфузии. Налице е и спешен травматизъм, така че най - вероятно говорим за хиляди хора годишно.

Взаимодействате ли си с други болници при различни ситуации?

Кръвният център към ВМА при възможност винаги е помагал на болници не само в София, но и в страната. Освен това сме си помагали взаимно и с Националния център по трансфузионна хематология.

Вашият апел...

Всеки здрав човек, отговарящ на критериите за донор, да отдели 30-40 мин от свободното си време, за да дари кръв. Защото не е нужно да си лекар, за да помогнеш. Всеки от вас може да стане герой за някого, като спаси живота му, дарявайки кръв.