Министерството на здравеопазването обсъжда клинична пътека за лечение специално на коронавирус. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева след Комисията по здравеопазване в парламента.

"Ще се удължава клиничната пътека при лечение на заразени с коронавирус, работи се и по отделна клинична пътека, която да касае коронавирус заболяване", каза зам.-министърът.

"Следващата седмица ще се намери подходящо решение как да бъдат финансово обезпечени лекарите и болниците в тази ситуация, няма да допуснем лекарите да не си получат разходите за персонал за болнична помощ там, където има по-малък брой пациенти или където дейността е насочена за лечение на коронавирус", обясни Начева.

От думите й стана ясно, че НЗОК търси решение как да заплати тези разходи и при нужда ще се използва оперативният резерв на Касата, който е близо 100 млн. лв.

Борисов сравни ситуацията с война, пожела да сме крепки българи

Борисов сравни ситуацията с война, пожела да сме крепки българи

Светът е изцяло неподготвен за тази епидемия, смята той

В страната има 780 реанимационни легла, Министерството на здравеопазването е готово да ги удвои, ако се наложи.

Маски и облекла ще има за всички лекари и мед. сестри, декларира Начева. А относно това дали в България има във всички болници апаратура за обдишване, което се налага при заболяването - "да, такава е налична във всички реанимации и инфекциозни заведения в цялата страна, а в момента се обсъжда да бъде закупена и допълнителна такава апаратура с пари от бюджета на МЗ", обясни Жени Начева.

Здравното министерство няма информация за липса на персонал в болниците в цялата страна, разговори са водени с областните щабове и ако бъде идентифицирана липса на персонал, ще се попълва според оценка на риска.

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Липсват маски и облекла, а са приели контактни със заразените от "Пирогов"

Ведомството обмисля и дали да има заплащане за извънреден труд на лекари и мед.сестри, но това ще става според ситуацията и "по степен на необходимост".

Зам.-министър Жени Начева съобщи още, че вчера "на подпис" е взето решение да се удължи до една година срокът за протоколите на хронично болните със скъпоструващо лечение, за да не се явяват лично, а това ще става по преценка на комисията или лекуващия лекар.