Ревматолози от УМБАЛ-Бургас разпространиха полезни зимни съвети в студа. Те са провокирани от прогнозата на синоптиците, че студеното време ще се задържи.

Медиците изтъкват, че поради влажния климат жителите на Бургас са предразположени към ревматологични заболявания.

Съветите са изготвени от д-р Мария Недкова и д-р Румяна Христова. Те работят по Здравна каса в специализирания кабинет по Ревматология на МЦ "Св. Николай Чудотворец".

Съветите обаче са валидни не само за бургазлии, а за всички засегнати от студа.

Експертите съветват да не се излиза навън, ако не се налага. Това особено важи за възрастите хора и болните с остеопороза. Рискът от падане заради хлъзгави настилки е много голям. Едно падане при възрастен човек може да доведе до сериозни фрактури, операции, дълъг болничен престой, усложнения и инвалидност.

Студеното време и характерният за Бургас влажен климат провокират ставни болки при пациентите с хронични дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Медиците ги наричат метеопатии - болезнени реакции на организма, предизвикани от климатични промени. Експертите съветват ако изпитвате болки и скованост в кръста, гърба, ставите, трудно се раздвижвате сутрин, да се консултирате с ревматолог.

Лекарите изтъкват, че не трябва да се очаква, че от само себе си, с течение на времето, ще отминат болките и сковаността, които продължават дълго време и пречат на работата и ежедневните двигателни задължения. Навременна диагностика и лечение могат да ви спасят от усложнения, загуба на работоспособност и да намалят социално-икономическите загуби, отбелязват още експертите.

Те съветват хората да не се мажат с мазила, които са препоръчани от близки, познати или реклами, без да се консултират с лекар. Предвид факта, че на родния пазар има голямо разнообразие от продукти, някои от продуктите за мазане може да не са подходящи за дадения човек и да влошат оплакванията му.

Специалистите предупреждават, че подаграта също се проявява през зимните месеци, когато се консумират повече храна с животински произход и алкохол. Тя се характеризира с болка, оток, зачервяване и затруднено движение в става, най-често в големия пръст на крака. Подаграта е по-често срещана при мъжете и изисква своевременна консултация с ревматолог.

Ставите могат да се засегнат и след вирусни и бактериални инфекции - например грип и уринарна инфекция. Лекарите предупреждават, че т. нар. инфекциозно-свързани артрити най-често стават хронични.

Спестете парите, които харчите за хранителни добавки със съмнително съдържание на колаген, хиалуронова киселина, хрущяли "от акула" и пр. чудодейни вещества и не ставайте жертви на рекламата, съветват още ревматолозите. Те изтъкват, че няма доказателства за ползата от тяхното приложение в медицински клинични проучвания (с единични изключения). Гаранция за отчетлив ефект може да има само с локални апликации на колаген и хиалуронова киселина директно в болната става.