Няма място за политика и политически решения. Ако направим локдаун, трябва да се осигури финансиране на всички сектори, които ще бъдат затворени. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ако затворим изцяло държавата, ще постигнем ли медицински резултат? Мерките ни са насочени към медицински резултат, обясни здравният министър и разясни мерките, предложени от държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Нямаме време за страх, а трябва да вземем рационални и бързи решения. Единственото, което ме притеснява е дали ще издържат силите на лекарите и медицинските сестри, притеснен е проф. Костадин Ангелов.

По думите му, ако искаме да пречупим гръбнака на тази епидемия, трябва да го направим с разум, а при липса на разум виждаме какво се случва. "Не подценихме ситуацията, а всички сбъркахме. Нямаме минута, в която да не следим цифра и тенденция", каза още здравният министър.

Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Вчера имаше над 550 повиквания, а всеки един човек, който почувства симптоми търси помощ и очаква да бъде закаран до съответното лечебно заведение, обясни Ангелов.

Около 80% от пациентите остават вкъщи на домашно лечение, а останалите 20% се нуждаят от хоспитализация. Достъпът до здравна помощ е различен от броя легла и означава да стигнеш до лекаря навреме. Ние имаме една от най-добрите достъпи до болнична помощ в Европа, а проблемът е липсата на лекари и медицински сестри, призна здравният министър.

Още 106 жертви на COVID-19, 3816 нови случая, 270 души в тежко състояние

Още 106 жертви на COVID-19, 3816 нови случая, 270 души в тежко състояние

Хоспитализираните пациенти вече са 4004...

В настоящата ситуация е хората да бъдат разумни, да останат вкъщи и да спазват мерките, настоя проф. Ангелов.

Няма как да бъдат разкрити допълнителни легла и те да стоят празни, защото така се ощетяват пациентите. В заповедта на здравния министър е записано, че пациентите, които имат нужда от продължително лечение, техният прием не е спрян, обясни проф. Костадин Ангелов.

Той увери, че ще бъде защитен интересът на пациентите. Здравният министър определи твърденията, че медикаментът "Ремдесивир" не стигал за всички болници като "категорично неверни" и заяви, че може да представи статистика за град по град и РЗИ по РЗИ. Имаме достатъчно количество лекарства, въпрос на логистика е те да бъдат доставени, категоричен бе проф. Ангелов.

COVID-отделението в пловдивската болница остана без "Ремдесивир"

COVID-отделението в пловдивската болница остана без "Ремдесивир"

Състоянието на пациентите се проследява с ежедневни визитации

Според него има едно неразбиране за "Ремдесивир", защото има странични ефекти и не е безопасен. Не може на всеки болен от коронавирус, да сложим "Ремдесивир", защото рискуваме неговия живот и здраве, предупреди здравният министър.

"Не може да ни води чувството на страх, а трябва да ни води разумът. Не може всеки човек да отива в аптеката, да си купуваме лекарство и да започва лечението си сам, а трябва да отиде на лекар", подчерта проф. Ангелов.

Той призова хората да бъдат разумни, да ограничат контактите си и да спрат да се събират на големи групи от хора. Проф. Ангелов подчерта, че трябва да стане ясно дали антигенните тестове могат да станат алтернатива на ПСР тестовете. Ако антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на ПРС тестовете, да пуснем достатъчно такива тестове, за да могат да бъдат максимално много хора тествани, обясни здравният министър.

Проф. Ангелов призова хората да не извършват фалшиво повикване към Спешна помощ и настоя натискът върху здравната система да бъде преодолян с усилията на всички.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%