Да не се употребяват безконтролно хранителни добавки, в които има селен, цинк, витамин D и витамин С.

Това каза пред БНР проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет в специалността "Хранене и диететика", началник отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Разнообразното и балансирано хранене е едно от условията за поддържане на добрия имунитет, категорични са експертите, които съветват как да се храним по време на Covid-19.

При надвишаване нуждите на организма витамин D става хепототоксичен и се отлага в депа. Той може да има неблагоприятен ефект върху бъбречните функции и костната система, предупреди медикът.

"Безконтролният прием дългосрочно на високи дози, които към настоящия момент виждам, че се препоръчват, крие рискове за здравето", посочи д-р Веселка Дулева.

Добри хранителни източници на витамин D са мазните риби - сьомга, херинга, скумрия, месата - особено червените, яйчният жълтък, ядките и семената. Този витамин обаче е с по-малка усвояемост, затова трябва да прекарваме повече време навън, когато има слънце, допълни проф. Дулева.