Нивата на грипните заболявания в национален мащаб не будят големи тревоги, заяви за директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНР.

"В последните седмици на 2020 г. хората, които са потърсили лекарска помощ, са два пъти по-малко от хората, които са потърсили за същия период миналата година. Очаквам слабо епидемично разпространение на грипа през втората половина на януари. Силно разпространение на грипните вируси през февруари и пик някъде втората половина на февруари", поясни проф. Кантарджиев.

Той допълни, че не са получавали материали за изследване от какъв вид е заразата в Хисаря, където учениците излязоха в грипна ваканция. По-думите му по-висока в момента е заболеваемостта в областите Ямбол, Хасково и Габрово.

"Областите, в които има най-много хора със заболявания, са Ямбол, Хасково, от Северна България е област Габрово, няма нищо, будещо уплаха и големи тревоги", поясни специалистът.

"В Националната референтна лаборатория до сега от изпратените материали на лежащо болни хора, имаме 57 доказани случая на грип с генетични методи, благодарение на помощта, която САЩ ни оказват с реактивите в Центъра по контрол на заболяванията в Атланта. Каква е ситуацията - от тези 57 доказани случая на грип, типизирани за всички и H1, това е пандемичният грип, известен като свински или калифорнийски, 27 са пандемичен грип. H3 (Канзас) са 22", информира още проф. Кантарджиев.