Здравният министърът Костадин Ангелов заяви на брифинг, че тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите.

"Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента търсим най-добрия антигенен тест и съответно на най-добрата цена", каза той.

Фургони ще има пред всички големи държавни болници - университетските и областните болници. Вече има такива пред "Пирогов", Александровска, "Света Анна". Те ще бъдат осигурени от съответните лечебни заведения.

Обмисля се как ДКЦ-та да помагат на болниците

Обмисля се как ДКЦ-та да помагат на болниците

Личните лекари също са претоварени, призна Ангелов

Има смисъл да се правят тестове само ако има някакви признаци за заболяване - хрема, кашлица, задух, температура.Няма смисъл да се ходи за тест, ако няма симптоматика, посочи Ангелов и призова хората да не ходят излишно да се тестват, защото така само ще допринесат за разпространение на заболяването.

На територията на София леглата в болниците са обезпечени, когато се наложи болнично лечение. Това са около 3000 легла за болни с коронавирус, общо 12 000 за страната, според проф. Ангелов.

Костадин Ангелов: И да затворим, няма да спрем вируса

Костадин Ангелов: И да затворим, няма да спрем вируса

Няма да се въвеждат по-строги мерки

"Ремдесивир" в страната има, посочи Ангелов и обясни, че дори е създадено денонощно дежурство в "Булбио". Има ред за доставка на медикамента, а болниците трябва да заявят количества към РЗИ. Ако има твърдения, че лекарството го няма, това трябва да е обосновано.

На брифинга стана ясно и че само вчера е имало над 530 повиквания на телефон 112 за София, като вечерта към 21 часа е имало изоставане. 40% от тях са били за коронавирус.