80 % от произвежданите антибиотици за употреба през устата се приемат от децата, най-вече от често боледуващите. Това стана ясно на пресконференция в БТА, посветена на 20-годишнината от навлизането на хомеопатията в България.

Клиничната хомеопатия е метод, който обогатява възможностите на всеки лекар в България, обяви председателят на Българската медицинска хомеопатична организация д-р Петър Загорчев.

Хомеопатията се е появила като непознат метод в България през 1995 година. Над 2200 лекари от различни специалисти са обучени хомеопати към днешна дата.

Обучението по клинична хомеопатия за студенти по медицина и фармация е включено в учебните програми на медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен, като свободно избираема дисциплина.

Въпреки че в чл. 167 от Закона за здравето изрично е записано, че хомеопатия имат право да упражняват само лекари, немалко са хората без медицинско образование, които нерегламентирано практикуват хомеопатия, стана ясно на пресконференцията. От Българската медицинска хомеопатична организация алармират, че тези хора подлагат на риск здравето на пациентите.

Медиците-хомеопати настояват у нас хомеопатията да бъде определена като интердисциплинарен предмет и да бъде отделена от алтернативните методи по примера на страни с дългогодишни традиции в нейното практикуване.