Решението за отпадането на зеления сертификат е добро решение, но никога не е представлявал сериозен инструмент за контрол, какъвто трябваше да бъде. Това заяви проф. Николай Габровски пред БНТ.

Зеленият сертификат стана инструмент за съпротива в политическия живот и е много добре, че отпада, каза Габровски и добави, че така се дава един сигнал, че има място за оптимизъм за в бъдеще. Чисто психологическата идея, че ще се върнем към нормалния живот, да се живее нормално и да правим планове за бъдещето, е изключително важно и това е психологическа подкрепа за хората. Постепенното отпадане на зеления сертификат е нещо полезно, каза проф. Габровски.

Правейки планове за бъдещето, трябва да останем предпазливи и да не се успокояваме, че пандемията е свършила и че COVID-19 го няма, предупреди Габровски. Ако искаме България да стане нормална туристическа дестинация, ще трябва да се спазват мерките и да се ваксинираме, подчерта той.

Той обясни, че Омикрон е малко по-щадящ към нас, засяга по-младите хора, но накъде ще отидат нещата, не можем да бъдем сигурни. Трябва да бъдем оптимисти, да добием смелост и кураж, но в никакъв случай да се отпускаме, призова проф. Николай Габровски.

Според него идването на ваксините е дало надежда, но не навсякъде надеждата беше използвана. Дали последната вълна ще продължи с по-леки симптоми, никой не може да каже, но е по-щадяща към лекарите, каза Габровски.

По отношение на последните данни, свързани със смъртността заради COVID-19, Габровски заяви, че могат да се направят по-детайлни изводи. Смъртността е рекордна. Каква част от тези пациенти са загинали заради коронавирус, е много трудно да се определи, добави Габровски. Ако имахме по-висок процент на ваксинация, щяхме да имаме поне 20-30 000 по-малко загубени живота.