Оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. Това съобщи във Фейсбук математикът от БАН проф. Николай Витанов.

"Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 24 области са с такова разпространение. Вчера бяха 22. И този показател се влошава. За това, че заболеваемостта при дечурлигата и учениците се очаква да расте, вече писах", допълни той.

Той представи статистика за смъртността (починали съгласно официалния портал coronavirus.bg):

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 22102

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 1220 (за 14 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 2.76 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Той отказва коментар на тази статистика. Ще направи такъв в края на месеца, както е обещал.

Относно разпространението на вируса той съобщи, че броят на областите на ниво 4 расте полека.

Снимка 550338

Източник: Фейсбук/Николай Витанов

Днес са 13 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град отива на ниво 4. Писах ви, че скоро кандидатурите на Варна, Стара Загора и Благоевград ще се появят. Към тях се присъединяват Ямбол и Добрич.

Той съветва хората от областите Ямбол и Добрич да се пазят, защото разпространението на вируса при тях е дифузно и областите им са кандидати за влизане на ниво 4 съгласно Плана на Министерството на здравеопазването. "Спазвайте елементарните мерки, избягвайте местата, където се събират много хора. Иначе, виждате голямата проблемна област в Западна България", допълва математикът.

В нея се очакват проблеми в следващата седмица, уточни той.

В Източните Родопи и в Плевен положението вече не е толкова спокойно, там нещата полека се влошават. Кърджали е добре на общия фон.

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Ангел Кунчев предлага: или зелен сертификат, или работа с капацитет до 30%

Маските в училище да станат задължителни над 5 клас

Той напомня, че няма да има локдаун в цялата страна. "Ето - не стигнахме 10 000 случая на ден и областите на ниво 4 са по-малко от половината, Кърджали даже е още на ниво 2. Политиците с много голяма вероятност няма да позволят налагането на тотален локдаун при това положение. Но това се и очаква", каза още Витанов.

"Днес базовото репродуктивно число е 1.245, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Пак пиша, не забравяйте закона за преминаване на количествените изменения в качествени - и плавният натиск (плавното увеличаване на количествените изменения) може да извади системата от строя (качествено изменение). Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск", категоричен е математикът.

3183 са новите случаи на коронавирус, 98 души починаха

3183 са новите случаи на коронавирус, 98 души починаха

721 новоприети в болниците с коронавирусна инфекция...