Педагог обижда и удря децата в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован, съобщи Нова. Това става ясно от видео запис на управителя на центъра Людмила Петрова, която бие, скубе и обижда едно от децата. На кадрите Петрова нарича едно момиче от центъра - "смрад".

Петрова призна за случилото се пред екип на "Господари на ефира". Жената каза, че съжалява за случилото се и подчерта, че това е единичен случай. "Извинявам се за реакцията, реагирала съм доста емоционално, не се държим така с децата, държим се по много по-добър начин", изтъкна Петрова.

По случая е образувана проверка.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че това е престъпление и се квалифицира като изтезаване и причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица. Наказанието за това е до 3 години лишаване от свобода.

Тя призова да се помисли и на законодателно ниво и да се увеличи размерът на наказанието.

"За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях", коментира тя.

"Прокуратурата ще се самосезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление - ще разследваме и ще предадем виновните на съд", обясни Арнаудова.