Собствена лаборатория за контрол на съдържанието на пестициди в зеленчуците и в плодовете, да създаде община Бургас чрез "Бургаски пазари". Това предлагат общинските съветници от РБ в общинския съвет в Бургас - д-р Георги Митев, Тошко Иванов, Станимир Апостолов и Димитър Христов, съобщиха от РБ.

Прогнозната стойност на лабораторията е към 190 000 лв. без ДДС. Средствата за създаването й ще са за сметка на печалбата на дружеството "Бургаски пазари".

Четиримата общински съветници в Бургас са поискали "Бургаски пазари" да подготвят помещение, където да бъде разположена лабораторията за анализ на пестициди в земеделска продукция, местно производство и внос. Фирмата трябва да организира обществена поръчка за доставка на оборудване за лабораторията.

Досега подобен контрол почти не се е осъществявал, а страничните ефекти от попадане на препаратите в човешкия организъм, макар и след години, могат да доведат до сериозни увреждания на черния дроб и онкологични заболявания, обосновават се общинските съветници от РБ.

При употребата на пестициди най-големият проблем е спазването на карантинния срок от земеделските стопани. Той представлява времето от последното пръскане до пълното разпадане на продукта за растителна защита. След този период продукцията - плодове, зеленчуци, семена, фуражи, може да се консумира от хора и животни без опасност за тяхното здраве.

Карантинният срок на всеки препарат е определен и посочен. Той трябва много точно да се спазва. За един и същ препарат при различните култури карантинният срок може да бъде различен, категорични са химиците.

С просто око няма как да разберем дали в плодовете, зеленчуците, семената, които консумираме, има остатъци от пестициди. Няма как да го усетим на вкус нито на аромат. Това може да стане само с качествен лабораторен анализ.

"Формално има изисквания на ЕК и всяка година излиза листата с пределно допустимите норми на съдържанието на вредните вещества. На практика много често се вижда земеделски производител да влиза в селскостопанска аптека, където му продават някакъв препарат, от който трябва да сложи, примерно, - една капачка против маната по лозята. Той за всеки случай добавя още една, без да допуска какво ще стане с тези, които консумират продукцията ", заявява д-р Георги Митев.

Според него, контролните проби са недостатъчни. За 2016-та година те са били 4 броя от земеделски производители на полето. Една проба е за идентификация на разрешени пестициди при над 3 000 зеленчукопроизводители.

В магазините са направени 7 броя проби на: портокали, вино, ябълки, краставици, праз като при последната проба е установено високо съдържание и продукцията от тази партида е забранена.

"Гражданите на град Бургас и Бургаска област не са достатъчно предпазени от консумацията на вредни за здравето хранителни продукти", смята Тошко Иванов. Той се мотивира с големия брой зеленчукопроизводители и недостатъчните лабораторни проби.