Премахването на пренасочването на досиета на пациенти от една ТЕЛК комисия към друга ще ощети пациентите при освидетелстване. Това заяви доктор Цветан Дамянов, дългогодишен лекар в ТЕЛК - Лом пред БНР по повод премахната възможността на лекарите в ТЕЛК да пренасочват досиета на пациенти, ако липсва конкретен специалист в комисията.

По думите на Дамянов новите правила, по които работи ТЕЛК от средата на юни, забавят процеса по издаване на решения за хората. Той обясни, че пренасочването на досиета се е правело при липсващи документи, за да се даде възможност на човек да ги набави и да бъдат оценени адекватно неговите заболявания.

Цветан Дамянов уточни, че през последните три месеца освидетелстването в ТЕЛК се прави само по документи, като досието на даден човек се разпределя по електронен път и на случаен принцип към комисия в страната. Изключение от това освидетелстване са случаите, когато състоянието на човек изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени.

Лекарите в ТЕЛК вече не могат да пренасочват досиетата на пациентите

Лекарите в ТЕЛК вече не могат да пренасочват досиетата на пациентите

При липса на специалисти в комисията

При кандидатстване документите на пациента се сканират в регионалната картотека и след това се насочват към ТЕЛК комисия. От сканирането зависи какво ще прочетат лекарите при разглеждането на досието, но д-р Дамянов каза, че ако липсва последната страница от епикризата, лекарят няма как да проследи по какъв начин е лекуван човек и какво е състоянието му към момента.

Как да изискам допълнителни документи на хартия, когато пациентите се намират на другия край на страната, запита той. Ако ТЕЛК беше нормално функциониращ, както преди, щях ги изискам и да ги донесат след ден или два, коментира Дамянов.

Лекарите в ТЕЛК вече нямат възможност да отлагат разглеждането на документи на даден пациент във времето, а от миналата седмица не могат и да пренасочват досие от една комисия към друга. От здравното министерство обясниха, че всички комисии у нас трябва да могат да разглеждат насочените към тях документи. Изключение ще се прави за отделни случаи, след обосновка на председателя на ТЕЛК. Целта освидетелстването на хора с увреждания да става по-бързо с новите правила не е постигната, смята Цветан Дамянов.

Според него с премахването на възможността лекарите в ТЕЛК да пренасочват досиетата на пациентите всичко става по-бавно и по-трудно.

Проблем има и с домашните посещения, на които ходят лекарите от ТЕЛК, когато пациентите са трудноподвижни. Отново е нужна и документация, за да се изясни състоянието на човека. Компютърът решава за домашните посещения, като на ден може да сложи до 10 човека, обясни още докторът и запита ако единият пациент се намира на 50-60 километра от другия, къде остават останалите пациенти?

Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб", посочи рисковете от премахването на възможността за пренасочване, като каза, че в много комисии в страната липсват специалисти, като това може да доведе до връщане на документите на пациента и до закъснение на получаване на експертно решение.

От "Заедно с теб" настояват незабавно да се върне тази опция.

В по-дългосрочен план системата трябва да бъде насторена така, че да изпраща документите на пациента в комисия, в която има специалист по неговото заболяване, подчерта още Георгиева.

Но доктор Цветан Дамянов не е съгласен с тази идея за пренастройване на системата.

Това още повече ще обърка системата. Тази система е пагубна. Тя трябва да бъде насочена по друг начин, дори да се върне към стария начин на работа, категоричен е Дамянов.

Според МЗ ТЕЛК-овете се справят и без прехвърляне на топката между 4-5 комисии

Според МЗ ТЕЛК-овете се справят и без прехвърляне на топката между 4-5 комисии

Пренасочване на случаи ще има и напред, но преценката ще се прави само централизирано