Български лекарски съюз и Национална здравноосигурителна каса подписаха анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020-2022 г. Документът бе подписан от министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

По думите й - "604 млн.лв. ще се влеят в системата на здравеопазването в полза на пациентите и на медицинските специалисти".

С 31% се повишават средствата в извънболничната помощ. Средства се влагат за в увеличаване на броя на изследванията за пациентите и повече профилактични прегледи. Въвежда се нова клинична пътека за физикална терапия и грижи след лечение на коронавирусната инфекция.

С 38% се вдигат доходите на общопрактикуващите лекари с цел привличане на млади лекари. В извънболничната помощ джипитата ще получават до 26 лева на пациент за профилактичен преглед, ако повече от 60% от записаните при тях пациенти преминат през такъв.

Повишава се размерът на заплащането на прегледите при специалисти.

"Промяната в здравната система е в ход", каза министър Сербезова. На подписването присъства и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев.

В НРД има обвързващи клаузи, които да задължат болниците в срок до 1 август да повишат заплащането на медицинския и немедицинския персонал. С анекса цените на клиничните пътеки ще бъдат повишени средно с 25%.

С новия договор се въвежда и възможност за получаване на здравни грижи по домовете. Здравната каса ще финансира две посещения на медицински специалисти до 14 дни след изписване на новородено от болнично заведение.

За реформата в Спешната помощ говори Антон Тонев. Първият хеликоптер се очаква в края на годината. Предвижда се от линейката да се пази легло в болница, за да се посреща директно болният.

Тонев уточни, че в края на годината ще започнат преговори за рамковия договор, по който ще се работи в предстоящите три години.

С нов Колективен трудов договор повишават заплати на лекари и сестри

С нов Колективен трудов договор повишават заплати на лекари и сестри

Заплатите на лекарите се вдигат с 800 лв., според документа