Много крехка е кривата за намаляване на заболяемостта, че е рано да правим изводи за успех. 10 дни ни остават до 21 декември, в който заедно трябва да постигнем успех, нека бъдем единни и да действаме заедно. Това посочи на редовния брифинг на НОЩ здравният министър Костадин Ангелов. За взимане на решение за отваряне на детските градини все още няма достатъчно данни, които да укрепят успеха с овладяване на епидемията, стана ясно от думите на министъра.

Проф. Ангелов заяви, че си дава сметка, че хората искат да чуят категорични отговори, но той ще продължи да казва истината. Истината е, че към настоящия момент нямаме достатъчно данни, които да ни дадат основания да го направим, посочи здравният министър. По думите му, ако данните до края на седмицата покажат тенденция към намаляване на заболеваемостта, ще се вземе това решение. Решението не е политическо, а здравните власти ще слушат това, което им казват експертите.

Нека не се отказваме по средата на пътя, заяви Костадин Ангелов и подчерта, че остават още десет дни до Коледните празници. Той посочи като пример и действията на други държави от Европа, които променят решенията си за мерки в крачка.

"Ситуацията е динамична и изисква едно надлъгване с вируса." 

Костадин Ангелов припомни, че още от началото на епидемията вирусът опровергава всяко едно твърдение, включително и на специалистите. 

Следим всичко какво става в ЕС и извън Европейския съюз, виждате как се опитваме да направим цялата логистика за ваксините, но не всичко зависи само от това, което ние правим. Сега в тази нова ситуация трябва да намерим решение и на предизвикателството с ваксините, категоричен бе проф. Ангелов. Надеждата идва с ваксините и ако дотогава проведем политиката за справяне с кризата - всеки стане лекар, да облече бялата престилка - бихме могли да се справим, подчерта здравният министър.

Данните за последните седем дни: излекувани са над 16 000 души, като само за последните 4 дни излекуваните са 11 405 души. Случаите на заразените лекари от началото на пандемията са 7 445, а активните случаи към настоящия момент са 3 590. 52% са заетите легла от пациенти без усложнения, 42% са заетите интензивни легла. Най-много са заетите легла в Ямбол, Шумен, Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград.

3328 нови случая на коронавирус, 127 жертви, 3050 излекувани

3328 нови случая на коронавирус, 127 жертви, 3050 излекувани

544 души са в интензивните отделения...

Плато на заболеваемостта се бележи във Враца, но в област Габрово има повишаване на случаите. В момента в страната няма област със заболеваемост над 1 000 души на 100 000 население и да е оцветена в черно. София-град е дори на ръба да падне под 600 души на 100 000 души население.

Страната ни се нарежда на 9 място сред държавите от ЕС по заболеваемост и на 3 място на Балканския полуостров. По смъртност страната ни се нарежда на 2 място в Европейския съюз.

"Правят добро впечатление числата, защото те са надеждата, която ни е необходима в битката, която продължава да оказва натиск върху здравната система и продължава да ни притиска", доволен е здравният министър.

И според проф. Кантарджиев в България се бележи в последните десет дни слаба, крехка тенденция по отношение на общия брой на заразените случаи.

Джипитата не са получили пари за борба на първа линия с COVID-19

Джипитата не са получили пари за борба на първа линия с COVID-19

Личните лекари все още не получават автоматично резултати от е-направленията

Костадин Ангелов увери още, че общопрактикуващите лекари ще получат обещаните им средства.

Във връзка с поредните починали пациенти пред болничните заведения в Благоевград и Варна, проф. Ангелов бе категоричен, че няма да толерира нечовешко и лошо отношение към пациентите, разпоредени са проверки. Със сигурност ще има сакнционирани лица, след като проверката приключи, подчерта здравният министър.