Има повишаване на ковид случаите, но те не представляват сериозна опасност за обществото. Няма нов вариант на "Омикрон", а роене на известни подварианти. Доста бързо се разпространяват подвариантите на "Омикрон" и това леко повишение на случаите да се дължи именно на тях. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия.

Проф. Христова уточни, че няма вариант на коронавируса, който да не е дошъл и до нас. Кой знае каква епидемична вълна не може да се направи заради различните подварианти на "Омикрон", посочи тя и увери, че имунната система на хората вече е подготвена.

Тя обясни, че е много важно каквото и да се консумира като храна, да се прави с чисти ръце. Ако не са чисти ръцете и не могат да се изчистят, по-добре да не се консумира нищо. Готовата храна на открито има известни рискове през лятото, посочи проф. Христова. Всички сме податливи на вируси и трябва да спазваме някои ограничения, за да не си докараме беля и да не си провалим отпуската, призова тя.

Скарлатината и варицелата преобладават сред децата. Със скарлатината през настоящата година лекарите имат по-съществен проблем. За морбилите пък се налага високо ваксинално покритие.

Относно разпространението на кърлежите, проф. Ива Христова посочи, че парковете продължават да са проблем и родителите внимателно трябва да наблюдават децата си. Симптомите на лаймската болести са стандартни - характеризира се предимно с треска.

За бубонната чума в Китай, проф. Христова каза, че чумата не е изкоренена в света. Единични случаи има в Азия и страни, където е занижена хигиена и където има извор на инфекции. Чумата не се разпространява така лесно като коронавируса, отбеляза още тя.

Китай съобщи за случаи на бубонна чума

Китай съобщи за случаи на бубонна чума

Става дума за инфекции в рамките на едно семейство