Няма завишение на нормите за радиация във Варна, където в жилищен блок бе открит уред, излъчващ радиация. Това показва проверка по сигнал, за която е уведомена и Районната прокуратура във Варна, съобщиха от държавното обвинение.

Във Варна откриха радиоактивно лъчение до жилищен блок

Във Варна откриха радиоактивно лъчение до жилищен блок

Вероятно радиацията е от дефектоскоп

Няма завишение на допустимите норми за радиация, както и опасност за живеещите в блока на бул. "Сливница" и за населението във Варна, според резултатите от няколко замервания в помещение, където след сигнал е извършена проверка, за която е била уведомена Районната прокуратура във Варна.

Сигналът за уред, излъчващ радиоактивно лъчение, е подаден в Регионалната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". В резултат на проверката е установено, че се касае за дефектоскоп с легална употреба, който се намирал в гаражно помещение на бул. "Сливница" във Варна.

Уредът, който служи за оценка на качеството при заваръчни дейности, е съхраняван в специализиран контейнер. Собственикът на фирмата притежава лиценз за извършване на дейности, контролирани от Агенцията по ядрено регулиране, а самият уред отговаря на стандартите.

Контейнерът с дефектоскопа е изнесен от гаража. За случая е уведомена и Агенцията по ядрено регулиране.

Припомняме, по-рано стана ясно, че източник на радиация е открит в гараж до жилищен блок във Варна.