Няма наблюдение да се е увеличил броят на децата с диабет в пика на епидемията. Това заяви пред БНР доц. Радка Савова, завеждащ Отделението по диабет към Специализирана детска болница в София.

Думите й са по повод информацията на изследователи от "Импириъл Колидж" в Лондон, че случаите на диабет тип 1 сред децата почти са се удвоили в пика на епидемията във Великобритания. Този резултат предполага възможна връзка между двете заболявания, която се нуждае от повече проучвания, за да бъде изяснена, посочват британските учени. Това е първото изследване, което свързва коронавируса с нововъзникващ диабет тип 1 при деца.

По думи на доц. Савова обаче заяви у нас годишно има устойчива цифра от около 100 новодиагностицирани деца от страната с диабет тип 1, които се регистрират в отделението.

Коронавирус: 10% от хоспитализираните диабетици умират до дни

Коронавирус: 10% от хоспитализираните диабетици умират до дни

2/3 от пациентите са мъже и средната възраст сред двата пола е 70 г.

Тя е категорична, че у нас няма увеличение на заболеваемостта от захарен диабет. Според нея по-притеснителното е отлагането на преглед при лекар при първите симптоми, което води до лошата практика децата да се откарват в интензивно отделение в тежко състояние - с т.нар. "диабетна кетоацедоза".

Доц. Савова обясни, че през последната година има закъсняла диагностика при децата - късно диагностицирани са 65% от 37 деца, хоспитализирани в критично състояние с тежка диабетна кетоацедоза в интензивно отделение.

Тя съветва при първите симптоми -честа жажда, повишено уриниране, ставане нощем, напикаване, повишена уморяемост и дъх на ацетон - лекарите да направят биохимичен скрининг на децата и клинични изследвания - кръвна картина, кръвна захар и урина.

По нейни думи пикът на заболеваемост от захарен диабет тип 1 е през октомври и февруари - със започване на респираторните заболявания. Доц. Савова посочи, че всяка такава инфекция предизвиква допълнителен стрес на организма в състояние, когато инсулинът не е достатъчен да посрещне определени хормони. Именно тогава започват симптомите на диабета. Дали коронавирус ще провокира това или обичайният грип, е все едно, подчерта тя и допълни, че COVID-19 не протича по- тежко при децата със захарен диабет.