Всеки десети хоспитализиран диабетик с коронавирус умира за седем дни, показва проучване с повече от 1300 пациенти, публикувано в журнала "Диабетология", предаде АФП.

2/3 от пациентите са мъже и средната възраст сред двата пола е 70 г., се посочва в проучването.

"Наличието на диабетни усложнения и високата възраст увеличават риска от смърт", предупреждават авторите на изследването.

Увеличеният Индекс на телесната маса се асоциира с увеличен риск от използване на респиратор и увеличен риск от смърт, подчертават още.

Така наречените микроваскуларни усложнения, засягащи очите, бъбреците и нервната система, са открити в близо половината пациенти, които са приети в 53 болници от 10 до 31 март.

При повече от 40% от пациентите са открити проблеми с уголемяване на артериите, които кръвоснабдяват сърцето, мозъка и краката.

Всички тези усложнения удвояват риска от смърт до седем дни при болничен престой. Пациенти на възраст над 75 г. е 14 пъти по-вероятно да починат в сравнение с тези на 55 г. или по-млади.

До седмия ден на хоспитализация 1/5 от пациентите са поставени на апаратна вентилация и 1/10 от тях умират. Близо ¼ от пациентите са изписани по някое време.

Проучването потвърждава, че инсулинът и други терапии за контролиране на кръвната захар не са рисков фактор за тежки форми на коронавирус и трябва да продължат да се вземат от диабетици.

Други рискови фактори са сърдечни заболявания, високо кръвно налагане и хронични белодробни проблеми.