"Смятам, че вече няма никакво епидемиологично основание да бъдат забранявани плановите операции и приеми. Тревогата на Българския лекарски съюз е, че ще се случи това, което наблюдавахме пролетта, когато болниците бяха изцяло затворени. Пациентите в страната със заболявания останаха недиагностицирани и лекувани със закъснение".

Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира пред Нова телевизия заповедта на здравния министър лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население да преустановяват плановия прием и плановите операции.

Според него сега болниците имат възможност за PCR диагностика при постъпването на всеки пациент. "Тя е осигурена през цената на пътеката и с допълнителни 20 лева. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварителна диагностика, за да не се застрашава здравето на другите", каза още д-р Маджаров.

Има държавни и частни болници, които не са разкрили COVID-легла, възмутен Балтов

Има държавни и частни болници, които не са разкрили COVID-легла, възмутен Балтов

Той подчерта, че не оптимист, тъй като случаите продължават да нарастват

Председателят на БЛС коментира и предложеният бюджет в перо "здравеопазване" за следващата година.

"Ако станем свидетели на този окончателен бюджет, който ни се предлага в момента от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, системата се очаква да бъде силно натоварена. Нещо повече - няма да може да осигурява базовите потребности по отделните видове дейности", категоричен беше Маджаров.

"Ако коментираме параграфа, в който са предвидени изследванията - заложена е някаква мизерна сума. Всички знаем, че населението очаква да бъде масово тествано, за да може да се предотврати разпространяването на болестта", допълни той.

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Болници в шест области спират плановия прием от неделя

Където заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. население