От 2016 г. Здравната каса може да спре да плаща 90 медикамента. Това може да се случи, ако между фирмите и касата не бъдат договорени отстъпки за въпросните лекарства. Това обяви директорът на Асоциацията на производителите на оригинални лекарствени продукти Деян Денев, цитиран от БНР, на форум „Устойчивост на здравната система – индивидуални и рамкови споразумения при реимбурсация на лекарствените продукти”.

От своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков успокои, че пациентите няма да останат без лечение. Той обясни, че 85 от медикаментите имат аналог. 6 медикамента обаче били единствени и за тях се търсело решение.

Пенков посочи, че в момента продължават преговорите за тези шест лекарства и изрази надеждата си те да завършат успешно. Зам.-министърът подчерта, че през Наредба 34 на министерството или чрез други механизми винаги ще бъде намерен начин да се покрие нуждата.

За намаляване на административната регулация на пазара и подписване на Национално споразумение за отстъпките настояват фирмите. Деян Денев смята, че през 2016 г. със здравните власти ще успеят да договорят едно балансирано споразумение, което действа в рамките на три години. То е комбинация от национално споразумение и индивидуални споразумения между компаниите, а не се налага чрез наредба, която днес е една. Освен това тя можела много бързо да се промени заради някаква политическа конюнктура.

По време на форума стана ясно още, че у нас забавянето на достъпа на пациенти до иновативни лекарства е близо три години. Срокът в Дания, Швейцария и Австрия е три пъти по-кратък.  

Д-р Бойко Пенков посочи още, че 20 млн. лева за лекарствата за домашно лечение, които заплаща НЗОК, ще останат за разплащане през януари от бюджета за 2016 година.

Такава договореност е постигната с дистрибуторите и аптеките да не пострадат пациентите.