339 милиона души страдат от астма по света за 2018 година.

У нас 50% от пациентите с астма обаче все още не са диагностицирани, като по-малко от половината провеждат лечение.

Една от причините за това е забавянето на направленията от личен лекар. Често минават до 3 години от първите симптоми до диагностицирането на астмата. Освен това двете изследвания, които дават възможност за категорично диагностициране на заболяването - спирометрия и бронходилататорен тест, не се заплащат от НЗОК.

Това стана ясно от думите на доц. д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по алергология към УМБАЛ "Александровска" на кръгла маса в Народното събрание, озаглавена "Да сведем до 0 астматичните пристъпи".

Астмата е хронично, възпалително заболяване на белия дроб, при което се наблюдава оток и стесняване на дихателните пътища, както и отделяне на повече слуз, което затруднява дишането. Симптомите на астмата се изразяват в пристъпи на кашлица, задух, затруднено дишане, умора, чести настинки, алергии, проблеми със съня, стягане в гърдите.Сред най-честите причинители на астма са тютюнопушенето, приемът на антибиотици в ранна детска възраст, замърсяването на въздуха, вирусните инфекции.

150 хил. деца в България са болни от ХОББ и астма

150 хил. деца в България са болни от ХОББ и астма

Големите ни градове са начело в класацията на замърсеност

Биоразнообразието на микробиома е основната причина за бронхиална астма и алергии. Имунната система губи доброто различаване между опасни и безопасни микроорганизми. Хроничните белодробни болести - астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), се нареждат на четвърто място по разпространение сред неинфекциозните възпалителни заболявания след сърдечно-съдовите, метаболитните и онкологичните

В България не може да се направи метахолитния тест, тъй като метахолинът не е регистриран, подчерта още Стаевска.

Доц. Владимир Ходжев от Българското дружество по белодробни болести изтъкна, че от астма загиват 1000 души на ден.

Проблемът вече не е толкова в лекарите, терапия също има, а как да има контрол върху хората, страдащи от астма в домашни условия. Според доц. Ходжев от заболяване, лечимо в болниците, астмата се е превърнала в амбулаторно лечимо заболяване.

Най-много българи умират от белодробни заболявания

Най-много българи умират от белодробни заболявания

Аспираторът не чисти въздухът, категоричен е пулмолог

По данни на Глобалната инициатива за астма 45% от пациентите имат неконтролирана астма, като от тях 83,7% считат заболяването си за контролирано.

Експертът е категоричен, че пациентите с астма могат да бъдат поставени под контрол. Той наблегна на нуждата да се подобри придържането към инхалаторната терапия. Доц. Ходжев изтъкна и нуждата от иновативни медикаменти, които намаляват нуждата от лечение. Когато астмата се контролира, пациентите нямат обезпокоителни симптоми. Астмата не е в контрол, ако пациентите се събуждат с пристъпи през нощта или използват инхалатори два пъти в седмицата, обясни специалистът. Той съветва ражданията със секцио да стават само при медицинска необходимост, тъй като при естествено раждане факторите, спомагащи за развитие на бронхиално заболяване са значително малко. Също така кърменето на новороденото също намалява риска от астма.