Няма основание за притеснение за бюджета на НЗОК. Това заяви пред БНР управителят на Касата проф. Петко Салчев.

Той изтъкна, че няма лечебно заведение, което да е казало, че персоналът му не си е получил заплатата.

По негови думи всичко, което се предприема от здравното министерство по управление на кризата с коронавируса, е правилно и дава резултати.

Проблемът с болничните легла ще се преодолее, когато хората постепенно осъзнаят, че когато острата вирусна инфекция не е толкова тежка, не трябва да се тича веднага към болницата, отбеляза Салчев.

Дават допълнителни 80 млн. лв. за медиците на първа линия

Дават допълнителни 80 млн. лв. за медиците на първа линия

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев

Той поясни, че след сключване на анекс между НЗОК и БЛС ще бъде финализирана процедурата по издаване на електронните направления за PCR тестове, като цената на теста ще бъде определена от договора, който ще бъде сключен.

Относно темата за дарителството Салчев напомни, че НЗОК е наследила Фонда за лечение на деца в чужбина през април 2019 г. и си изпълнява функциите. През миналата година са изплатени над 20 млн. лева за лечение на деца и възрастни в чужбина, а за тази година са изплатени около 15 млн. лева. Той отрече да има забавени заявления.

Шефът на НЗОК обясни, че забавяния по някои случаи могат да се получат, когато външни експерти забавят отговор или има противоречиви становища.