Областните болници искат по-скъпи клинични пътеки, предаде БНР.

Двата основни проблема, пред които са изправени областните лечебни заведения, са недостигът на персонал и по-малкото средства, които ще получат през тази година. Това стана ясно на днешното заседание на Националното им сдружение.

Председателят на Управителния съвет на сдружението и директор на Областната болница в Сливен д-р Васислав Петров посочи, че при него преобладават медици в по-напреднала възраст, защото по-младите се ориентират към частните болници в по-големите населени места или заминават за чужбина. Той обясни, че това се дължи на невъзможността на болницата да им предложи атрактивно възнаграждение.

Д-р Петров припомни, че през 2019 г. всяка болница ще получи с близо 100 000 лева по-малко по Националния рамков договор. Според него причината е намаляването на цените на най-масовите клинични пътеки, по които най-много се работи в областните болници.

Директорите на лечебните заведения се опасяват, че заради по-малкото средства ще се стигне до още по-голям отлив на персонал, което пък ще понижи и качеството на медицинските услуги.

По тази причина Националното сдружение ще настоява пред НЗОК и БЛС цените на клиничните пътеки да бъдат повишени.

Тази година за здраве са осигурени повече средства и няма никаква логика парите да бъдат намалявани, заключи д-р Петров.