Следващите 2-3 г. развитието на имунизационния календар ще има две направления - ограничаване на броя имунизации и въвеждане на нови ваксини. От една страна ще се намалява приема на противотуберкулозната ваксина. България е била единствена с 5 приема. Вече е отпаднала имунизацията при 17-годишните, догодина ще отпадне и при 11-годишните.

Това заяви в Добрич главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР. Повод за визитата му в добруджанския град бе среща със специалистите в РЗИ Добрич на тема "Ваксини и здраве".

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

За 95% обхват на ваксината срещу морбили настоява главният инспектор

В ЕС няма полиомелиолит, намалени са чувствително и други заболявания

Ще се добавят нови ваксини. Обсъжда се въвеждане на ваксина срещу варицела. 11 държави от ЕС имат тази ваксина в своите календари. Доста време се колебахме - това е една от най-леките детски шарки, но разпространението й е мащабно.
М.г. имаше 25 007 по-миналата г. 32 хил. случая. През 2017 г. са хоспитализирани 420 деца с усложнения след варицела. Има и смъртни случаи при млади мъже, каза д-р Кунчев.

Ще бъде въведена грипна ваксина за рискови групи при хората над 60-годишна възраст.

Учени от БАН разработват революционна ваксина срещу грип

Учени от БАН разработват революционна ваксина срещу грип

Ваксината е универсална

Имаме много добра разпределение на календара за ваксини. До навършване на първата година трябва са съсредоточени почти 90 % от имунизациите, обобщи д-р Кунчев.