Морбили остават основната причина за детска смъртност, според доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация (СЗО) за България. Трябва да се имунизира всяко дете, посочи Скендер.

В ЕС няма полиомелиолит, намалени са чувствително и други заболявания. Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова изрази задоволството си, че имаме достатъчно ваксини и имунизационния календар у нас се изпълнява.

Главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев разби митовете колко е зле имунизационния ни календар. Пловдив, Пазарджик и Монтана са областите с най-високо разпространение на морбили през март-юли 2017. Този вирус "каквото намира - разболява".

Следващият такъв тежък вирус е на холерата. Морбилите са най-инфекциозното от всички инфекциозни заболявания, посочи доктор Кунчев. 90% от болните деца нямат имунизация или имат непълна имунизация, подчерта той. От началото на 2017 случаите на морбили в Германия са 860, а 6968 са случаите на заразени в Румъния. Над 4 000 са случаите в Италия.

Пет нови случая на морбили в Пазарджик

Пет нови случая на морбили в Пазарджик

Заразата идвала от Пловдив

Доктор Кунчев смята, че може да се постигне още по-добър обхват от поне 95%. Сега обхватът е 93%. Тази разлика била малка, но съществена, според него.

Кръглата маса "Съвременни предизвикателства в профилактиката на ваксинопредотвратимите заболявания" е организирана от Българското сдружение по иновативна медицина и е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването.

35 жертви на морбили в Европа, алармира СЗО

35 жертви на морбили в Европа, алармира СЗО

Основни огнища на заболяването са Италия и Румъния

Представители на държавните институции, на съсловни професионални и пациентски организации, водещи специалисти и експерти дискутираха инициативите за достъп до първична профилактика на заразните заболявания в Европейския съюз, превенцията на пневмококовите заболявания и разпространението на коклюшната инфекция в България.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова обясни, че МЗ е силно ангажирано с ваксинопрофилактиката. Тя била задължителен елемент от здравната ни система.

България има изключително модерен календар за имунопрофилактика, по думите й. Постигнали сме значително намаляване на детската смъртност, както се похвали Йорданова.