Близо 7000 лекари и професионалисти от Спешната медицинска помощ ще бъдат обучени по проект "Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Договорът за предоставянето на средствата беше подписан днес от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и вицепремиера и министър на здравеопазването Илко Семерджиев, съобщиха от МТСП.

Проектът е на стойност 7 млн. лв. и е с продължителност 34 месеца. Средствата ще бъдат използвани и за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ.

Проектът е в съответствие с приоритетите на здравното министерство и допълва предприетите мерки за осигуряване на специфични обучения по спешна медицинска помощ, поясниха от социалното министерство.

Асоциация се обяви против сливането на денонощното медицинско обслужване и спешната помощ

Асоциация се обяви против сливането на денонощното медицинско обслужване и спешната помощ

Против са легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ

Основната цел е повишаване на знанията и уменията на здравните специалисти, така че да се създаде устойчивост в системата, добави Донев.

В обучението ще бъдат включени всички, които работят в системата на Спешната помощ, което означава лекари, фелдшери, сестри и парамедици.

Ще бъдат изготвени учебни програми, които ще бъдат различни за отделните видове служители.

Спешна помощ на практика не работи

Спешна помощ на практика не работи

Проблемът не е в работещите в системата

Семерджиев уточни, че ще бъде изградена по-динамична среда за обучение на парамедици, за да може кадровият потенциал на Спешната медицинска помощ да бъде завършен. Предстои разработването на методики за периодична оценка на квалификацията и професионалните умения на работещите в спешната помощ. Периодично ще бъде извършвана проверка на квалификацията на работещите, а когато е необходимо, ще преминават през обучение.