Възразяваме срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на пациентите ни.

Това се заявява в протестна декларация на Управителния съвет на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП). Декларацията е изпратена до управителя на НЗОК, председателя на БЛС и медиите.

"Абсурдно е вече две десетилетия да се заявява от МЗ и НЗОК, че ПИМП (първична извънболнична медицинска помощ) осигурява 24-часово обслужване на пациентите си 365 дни. Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на ПИМП ни превръща от спешни медици в заместници на ПИМП и води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас", отбелязва се в декларацията.

Публикуваме останалата част от декларацията без редакция:

"Възразяваме срещу чл. 142(1) в проекта за НРД 2017г., визиращ че изпълнителят на ПИМП извън обявения график трябва да осигурява необходимите медицински грижи по един от начините, определени в Наредба № 2 от 2016 г., по-конкретно приложение 9 т.1.3, легализираща и сключване на договори между ПИМП и структури на спешна помощ.

Мотивите ни са, че никога МЗ или НЗОК не са обсъждали с нас тази възможност и сключените до момента договори доказаха, че те са:

  1. В ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния.
  2. В разрез със НАРЕДБА № 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Спешна медицина".
  3. В разрез с Кодекса на труда, защото оказването на медицинска помощ по договор с ПИМП е извън трудовите ни задължения, договорени по трудов договор и подписаната от нас длъжностна характеристика с работодателите ни.

Предлагаме преговарящите страни по НРД да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинска помощ, извън работния график на ПИМП. Настояваме чл. 142(1) да конкретизира вариантите за осигуряване на медицинското обслужване на пациенти извън работния график на ПИМП, като бъде изключен вариантът това да става чрез договори на ПИМП със структури на спешна извънболнична и болнична медицинска помощ".