Обжалват обществената поръчка за националната здравна информационна система. Жалбата е постъпила на 17 септември 2018 г. в Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

С жалбата е поискано допускане на временна мярка "спиране на процедурата". Видно от публичния регистър на Комисията за защита на конкуренцията, към настоящия момент все още не е образувано производство и процедурата не е спряна.

Депутатите поискаха електронно здравеопазване до 2 години

Депутатите поискаха електронно здравеопазване до 2 години

Парите просто не стигат, призна здравният министър

В съответствие със Закона за обществените поръчки, обществената поръчка ще бъде спряна едва след като Министерството на здравеопазването бъде уведомено за образуване на производство от КЗК.

От Министерството на здравеопазването се надяват жалбата да не застраши изпълнението на проекта.

Откритата обществена поръчка е с предмет: "Избор на изпълнители за разработване на информационни системи и подсистеми в изпълнение на пет от дейностите, включени в проект "Доизграждане на националната здравна информационна система (НЗИС) - етап 1 и етап 2". Тя включва пет обособени позиции.

В описанието на обществената поръчка се казва, че електронното здравеопазване трябва да се разглежда като комплексно решение, което също включва промени в управленските информационни процеси, които имат нужда от подходящи организационни и законови условия.

Предвижда се разработка на единна подсистема за управление и съхранение на адаптирани национални номенклатури, класификатори и терминологии, елементи и набори данни, индикатори и набори от индикатори, необходими за въвеждането на семантична оперативна съвместимост в здравеопазването. Системата ще позволява създаване, въвеждане и обновяване на номенклатури и класификатори в контролиран режим и достъп.