В срок от две години да се въведе електронното здравеопазване. Това поиска парламентът след инициираните от левицата дебати за здравеопазването.

Предложението бе на ГЕРБ и бе подкрепено от 129 законотворци.

Този дебат е изключително важен. Това е оценката на здравния министър Николай Петров, който дойде в пленарна зала, за да разисква с депутатите стратегията за развитието на лечебните заведения.

Според министър Петров проблемите в системата са на тактическо ниво.

Той направи и признанието, че парите в системата обаче не са достатъчни да задоволят всички нужди на болниците. Говорим само за дългове на общински, държавни, университетски болници, но не и за частните, посочи Николай Петров.

Трябва да се поучим от този опит, поясни министърът, според когото е нужен контрол. От думите му стана ясно, че шампиони по дългове са болниците в Ловеч и Стара Загора.

Министърът на здравеопазването два пъти годишно през юни и декември ще предоставя на Комисията по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на държавните и общински лечебни заведения.

Депутатите го задължиха до края на годината да представи информация пред ресорната комисия относно готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните общински лечебни заведения за болнична медицинска помощ и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение.

Също така министърът на здравеопазването ще трябва да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.