Всяка година около 700 000 души умират от антимикробна резистентност.

Това отчете д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България на пресконференция в БТА, посветена на посветена на осведомеността за антимикробна резистеност и COVID-19.

72% от хората, на които са давани антибиотици водели до антимикробна резистентност, а само 8% взимали антибиотици правилно.

По думите на д-р Сила е тревожна тенденцията прекомерно използване на антиотици по време на пандемията.

Той поясни, че през последните години СЗО работи в тясно сътрудничество с българсите власти за план срещу антимикробната резистентност.

Във връзка с COVID-кризата д-р Сила обществото трябва да се ангажира със спазването на мерките, маските да се носят постоянно и да се контролира изолирането и кантинирането, за да се намалят последиците от вируса за рисковите групи.

Кунчев: Нашите болници лекуват с най-евтините антибиотици

Кунчев: Нашите болници лекуват с най-евтините антибиотици

Не сме забравили хората с други заболявания, различни от COVID-19

По отношение на достъпността на лекарствата в Европа, представителят на СЗО у нас коментира, че това е въпрос, който се следи сериозно от СЗО и изисква стриктен рекламент.

Д-р Сила отбеляза, че трябва да се организира канал за спешна доставка на лекарства при нужда. По думите му може да се сключват и съвместни договори със страни от ЕС.

На свой ред проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че са наясно, че има недостиг на лекарства.

По думите ѝ се повишават заявките на търговците на едро, а фармацевтите на крият нищо под тезгяха.

Не купувайте лекарства по интернет, защото нямате гаранция как са съхранявани, предупреди проф. Сербезова.

Тя допълни, че контролният орган в тези случаи е Изпълнителната агенция по лекарства, а когато става дума за по-мащабни действия може да се намеси и ГДБОП.

Проблемът с антибиотичната резистентност коментира и маг.-фарм. Велина Григорова - председател на Професионална организация на болничните фармацевти в България. По думите ѝ проблемът е много сериозен, тъй като антибиотиците са оръжието в болниците, защото са задължителен елемент от лечението.

В тази връзка проф. Сербезова посочи, че в последните седмици фармацевтите наблюдават една свръхупотреба на антибиотици.

Тя посъветва, че антибиотикът трябва да се приема в пълния курс на лечение и да се съхранява правилно.

Неизвестността води до по-големи размери на антибиотичната резистентност, уточни Сербезова.

По думите ѝ трябва да се доверяваме повече на лекарите и да не се приемат антибиотици, които са предписани на друг човек.

Лечението трябва да е индивидуализирано, категорична е тя.