Омбудсманът настоява да има алтернатива на електронната рецепта за антибиотиците и лекарствата за диабет. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Тя изтъква, че новия регламент на изписването на медикаментите само с е-рецепта създава неудобства и невъзможност на пациентите да закупят своевременно необходимия за лечението им лекарствен продукт.

Диана Ковачева отправя препоръка в най-кратък срок да бъде регламентирана алтернативна възможност за предписване и отпускане с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени продукти, с което да бъдат гарантирани правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински специалисти.

По думите й наличието на ефективен контрол върху предписването и отпускането на посочените групи лекарствени продукти е важно условие за предотвратяване на злоупотреби и недостиг на лекарства, както и за рационализиране на употребата на антибактериални лекарствени продукти.

В препоръката до министъра на здравеопазването омбудсманът посочва най-често срещаните проблеми, които затрудняват, а в голяма част от случаите правят и невъзможно, гражданите да получат необходимите им лекарствени продукти. Един от тях е, че лекари, които не разполагат с необходимия за предписване на електронни рецепти хардуер и софтуер или технически познания за работа с тях. Друг проблем е, че някои медицински центрове нямат договор с Националната здравноосигурителна каса.

Когато нямат регистрирано лечебно заведение и/или нямат електронен подпис, лекари, работещи в системна за спешна медицинска помощ и в болници, не могат да се регистрират в системата и да издават електронни рецепти. Също така липсва и стабилна интернет връзка на всички оператори на територията на цялата страна или невъзможност софтуерът на мобилното приложение да бъде инсталиран на смартфони на определена търговска марка, изтъква Ковачева.

Общественият защитник е категоричен, че е недопустимо на гражданите да се налага да търсят алтернативни методи да се снабдят с необходимите лекарства.

Припомняме, че от 16 октомври лекарствата за диабет се изписват само с е-рецепта. Нововъведенеито обаче внесе и лек хаос. Рязко се повишиха сигналите за фармацевти и аптеки, които връщат рецептите или не ги изпълняват. Пациентски организации настояват за връщане на хартиената рецепта.

Фаловете няма да върнат хартиената рецепта, а ще изсветлят системата

Фаловете няма да върнат хартиената рецепта, а ще изсветлят системата

Илко Гетов: Няма недостиг на антибиотици