Епидемичен взрив на вирус А71 е регистриран в областта Каталуния. Вирусът лесно може да достигне нашата територия чрез испански, както и български туристи, тъй като се пренася от мръсни ръце. Това предупреди пред Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В Каталуния 22 деца са в болница. 7 са настанени в интензивни отделения.

Кантарджиев обясни, че усложненията се свързват с възпаления на мозъка или на гръбначния мозък, подобно на детски паралич.

Здравните власти не се сблъскват за пръв път с този вирус, като през 1975 г. той причинил епидемия у нас. Тогава заболели около 700 души. Сред тях основно били деца на възраст до 10 години. Епидемията взела 40 жертви.

Проф. Тодор Кантарджиев изтъкна, че вирусът не е безобиден. При епидемията през 1975 г. държавата реагирала веднага и били взети противоепидемични мерки, повишена била хигиената. Дори служещите в армията били ваксинирани и за детски паралич. Просто имаше силна държава тогава, спомня си здравният специалист.

Вирусът започвал с болки в гърлото и повишаване на температурата. Можело да се появи и разстройство, което до три или четири дни минава.

Кантарджиев коментира, че при един или двама на 100 болни могат да се появят свързани с нервната система усложнения. Той обясни, че става въпрос за възпаление на мозъка или възпаление на гръбначния стълб, подобно на детския паралич. Може да се стигне до парализа на мускулни групи.

Специалистът смята, че 7 от заболелите деца в Каталуния са били в интензивни отделения, защото вероятно била засегната дихателната им мускулатура. Специалистът призова за по-добра лична хигиена. Той посъветва хората да си мият хубаво ръцете и много хубаво да измиват плодовете и зеленчуците.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни, че опасността за нашата страна идва от това, че има много голяма българска диаспора и нашенците ще тръгнат да посещават роднините или роднините им ще тръгнат насам.

Хората, при които се проявяват симптоми на вируса, по-добре да си останат вкъщи и да спазват хигиена, докато мине заболяването. По този начин ще се избегне и разпространяването на вируса, коментира още експертът.