Здравните инспектори ще получат допълнително по около 600 лв. за октомври, увериха от Министерството на здравеопазването.

В Бургас пред представители на медиите здравният министър д-р Асен Меджидиев каза, че са осигурени допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. Парите ще бъдат изплатени през настоящия месец, заедно със заплатите на служителите в РЗИ. Разчетите ще бъдат изпратени до директорите на регионалните здравни инспекции с указания за изплащането на добавките.

До края на 2022 г. са осигурени и допълнителни средства по бюджетите на ЦСМП за служителите в центровете за спешна медицинска помощ. Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите - 400 лв., медицинските сестри - 360 лв., парамедиците - 170 лв., шофьорите на линейки - 150 лв., санитарите - 120 лв.

По думите на здравния министър методиката вече е утвърдена и предстои да бъде изпратена на директорите на ЦСМП за изпълнение. Допълнителните средства ще се получават от 1 октомври до края на годината.

"МЗ продължава активно да търси механизми за намиране на устойчиви решения, които да влязат в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и да залегнат в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., за да можем да постигнем трайна дългосрочна политика на доходите за служителите на ЦСМП и РЗИ", категоричен беше здравният министър.

От ведомството му припомниха, че с постановление на МС от 29 юли 2022 г. са одобрени допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, така че да бъдат достигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. От обхвата на това постановление са изключени държавните администрации, в т.ч. РЗИ и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.