Футболните клубове, които провеждат тренировъчна дейност, нарушават наложените ограничения и подлежат на санкции. Това се казва в писмо от спортния министър Красен Кралев до Българския футболен съюз (БФС).

Писмото е адресирано до и. д. президента на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов. В него се настоява футболните клубове да спазват стриктно наложените ограничения и противоепидемични мерки заради короновирус COVID-19.

Повод за писмото е разпространената в медиите информация, че редица отбори тренират в нарушение на заповедта на здравния министър за преустановяване провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни.

Министър Кралев приканва БФС да уведоми отново писмено всички свои членове за наложените ограничения и последващите санкции за тяхното нарушаване.

Според Закона за здравето юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лв.

Футболистите, подлежат на имуществена санкция в размер от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение от 1000 до 2000 лв. При установени нарушения ще бъдат сезирани своевременно компетентните органи в лицето на Министерството на вътрешните работи и съответната Регионална здравна инспекция.