Светлият и красив християнски празник - Великден, ни поднася много предизвикателства. Завладени от приятната атмосфера в неговото приготовление, често забравяме за някои възможни рискове.

Радостният празник е предшестван от най-дългия и строг пост, с много ограничения, което крие опасности за здравето ни. Празничният обяд е символ на плодородие и изобилие - всичко да е пъстро, цветно, а настроението да е слънчево. Задължителен елемент е богатата трапеза, на която присъстват боядисани яйца, козунаци, салати, агнешко или ярешко месо и не на последно място различни алкохолни питиета, отбелязва в интервю за news.bg доц. Людмила Нейкова, началник на Клиника по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА).

Тя предупреждава, че именно преяждането е един от "великденските рискове" и може да доведе до неприятни последствия като: панкреатит; жлъчно-чернодробни реакции; стомашно-чревни разстройства - гадене, диария, повръщане, коремни болки; световъртеж; дехидратация и ниско артериално налягане, ускорен пулс; сънливост и умора, главоболие и колапс.

При претоварването на храносмилателната система настъпва неефективно разграждане и усвояване на веществата. За да се избегне преяждането, е добре да се консумират малки порции, както и свежи сезонни салати. Храненето да е бавно, като не бива да се прекалява с количествата през първите 2-3 дни след дългия пост, предупреждава специалистът, а обяснението според нея е просто - храносмилателните ни ензимите са "настроени" да разграждат растителна храна.

Символ на празника са боядисаните великденски яйца. Най-важният цвят е червеният, получаван с оцветителя Е102. В списъка с оцветители са Е110 - за жълто, Е131 - за синьо, Е142 - за зелено. Тези оцветители са разрешени за продажба у нас, но въпреки това, те могат да предизвикат различни алергични прояви - зачервяване на кожата, сърбеж, обриви, отоци.

През черупковите яйчни пори боята може да прониква във вътрешността и да обагри белтъка на яйцето. Препоръчително е да се обелва не само черупката, но и ципата на яйцето. Има данни, че тези бои, при редовна и/или прекомерна употреба, предизвикват хиперактивност и когнитивни затруднения в детска възраст. Добре е да си спомним за алтернативите методи за боядисване, с изцяло органични продукти (орехово черупки, обелки от кромид, сок от червено цвекло, куркума, спанак и други), приканва доц. Нейкова.

Яйцата се хлорират с хлорни препарати за дезинфекция, с цел да се предпазят гражданите от тежките салмонелозни инфекции. Симптомите се появяват от 6 до 48 часа след консумация, но инкубационният период може да бъде и по-дълъг. Коремни болки, водниста и зловонна диария, бързо обезводняване, са основните симптоми. Затова варенето им трябва да е минимум 10 минути, а жълтъкът не трябва да бъде в течно или полутечно състояние. Яйцата трябва да се съхраняват задължително в хладилник - по този начин срокът им годност се удължава до 10 дни след сваряването и последващото боядисване.

Някои хора имат пълно доверие на продуктите, закупени в търговската мрежа и ги считат за безвредни, безопасни. Въпреки това, е добре да се знае, че плодовете и зеленчуци, които се консумират в свеж, суров вид, също могат да послужат като вектор за предаване на салмонелоза (зелени салати, краставици). Листните зеленчуци е добре да се измиват обилно с течаща вода (листо по листо), съветва токсикологът.

От значение има и количеството консумирани яйца и пресни салати. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден. Прекомерната консумация на жълтък може да провокира жлъчни спазми, а на белтък - алергични реакции.

Листните салати могат да съдържат нитрати, които сами по себе не са токсични, но рискови за здравето са образуващите се при метаболизма им нитрити. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта и се намалява преноса на кислород до органите и тъканите. При постъпването на големи количества нитрати в организма, след няколко часа, се появяват симптоми като гадене, задух, диария, слабост, замайване, главоболие, сърцебиене, понякога припадъци.

Традиция за Великден е приготвянето на агнешко или ярешко месо. Печенето трябва да е бавно - по този начин месото се освобождава от мазнините. Здравословно е да не се яде горещо, а с температура около 30ºС, за да се отдели от него лойта, която е с много холестерол, казва още доц. Нейкова.

Традиционен елемент са калоричните козунаци, като съчетаване консумацията им с натурално кисело мляко е препоръчително. С киселото мляко се внасят пробиотици, нужни за доброто храносмилане и чревен пасаж.

За нас българите празниците винаги са "подкрепени" с алкохолни напитки. Те разширява кръвоносните съдове и могат да провокират мигренозна симптоматика при някои хора. При "препиване" се изявяват пристъпи на главоболие - причини за появата му са дехидратация и "свиване" на мозъка. Алкохолът дразни стомашната лигавица и повишава стомашната киселинност - с прояви на гадене, киселини, стомашно разстройство.

Преяждането и препиването много бързо дехидратират организма, затова е важно да се компенсира загубата на течност.

Необходимо е пиенето на повече вода или още по-добре - на специални рехидратиращи разтвори, но задължително на малки порции и често. В противен случай рискувате да повърнете отново. Безалкохолните и плодови сокове не са препоръчителни, защото само ще засилят диарията. Добре е да мислим повече за здравето си, да бъдем отговорни и разумни за това какво и колко ядем и пием в празничните дни, казва в заключение токсикологът доц. Нейкова, която има над 30 години опит в областта.