Нови 8 случая на морбили са регистрирани в Благоевградско. Местната здравна инспекция дава разбивка на сайта си.

5 от болните са от Разлог. Това са момчета на възраст 10 месеца, 3, 5, 11 и 19 години. Заразени са и три момиченца - две от село Баня на 5 и 7 години, както и едно на 2,5 години от Белица.

Трима от пациентите са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев, четирима са в болницата в Благоевград, а 1 - в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Света Анна" в София.

До този момент в областта са ваксинирани общо 204 контактни лица и такива с пропуски в имунизация срещу заболяването.

На трима общопрактикуващи лекари са съставени актове за пропуски в имунизациите на деца, заразени с морбили.

Продължават проверките в здравните кабинети на детските заведения и училищата заради болестта. 

Аптеките във Варна останаха без ваксини срещу морбили

Аптеките във Варна останаха без ваксини срещу морбили

Доставка се очаква след 5 март

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че аптеките във Варна са останали без ваксини срещу заболяването. 

Случаите на морбили у нас вече са 46. 36 от тях са съобщени от РЗИ-Благоевград, 7 - от Столична РЗИ и 3 - от РЗИ-София област. Съмнение за един случай на морбили е съобщено и от РЗИ-Варна. Предстои той да бъде лабораторно доказан, тъй като е засегната нова област.

Припомняме, при епидемията през 2009 г. у нас имаше 25 смъртни случая при 24 000 заразени, което е обичайният процент при разпространение на заболяването - 1 смъртен случай на 1000.

През 2017 г. 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от морбили. Тогава в Пловдив бяха регистрирани 36 случая.

46 са вече случаите на морбили у нас

46 са вече случаите на морбили у нас

Днес беше констатиран и първи случай на заболял във Варна

Само преди няколко дни Световната здравна организация обяви тревога, тъй като случаите на морбили в Европа се увеличават тройно между 2017 г. и 2018 г. до 82 596. Това е най-големият брой, записан през това десетилетие, според данни на СЗО.

Украйна съобщава за най-голям брой случаи на морбили миналата година - над 10 пъти повече от следващата с най-много случи, Сърбия.