В украинското здравно министерство свикват комисия, която да реши дали да обяви епидемия за морбили в страната, съобщи изпълняващият дейността здравен министър Уляна Супрун, цитирана от РИА Новости и телевизия 112 Украйна.

По данни на Здравното ведомство на Украйна от началото на годината заболелите от морбили са 8,5 000 души. При усложнения са починали петима. По-рано от ведомството съобщиха, че над 54 000 души от Украйна са заболели от морбили през 2018 г., над половината от тях са деца.

В Скопие може да избухне епидемия от морбили

В Скопие може да избухне епидемия от морбили

Заради многото неваксинирани деца…

"Сега за обявяването на епидемия е необходимо да се свика специална комисия, която да го направи. До края на седмицата събираме всички документи, за да можем да свикаме тази комисия и да разгледаме дали става дума за епидемия", заяви Супрун на брифинг, предаван от телевизия 112 Украйна.

По думите й за обявяване на епидемия на Здравното министерство има разширени правомощия за покупка на необходимите ваксини.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички

Морбилите е остро инфекциозно вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Основният фактор за понижаването на заболявоемостта е ваксинацията.