Ръстът на движение срещу ваксините в Европа, подхранвано в социални мрежи и от популисти, излага на риск живота и може да доведе до нови огнища на морбили на 20-годишна възраст, съобщава "Гардиън".

Анализ на данните от Световната здравна организация (СЗО) показва, че случаите на морбили в Европа ще достигнат 60 000 тази година - повече от два пъти в сравнение с 2017 г. и най-високите през този век. Има 72 смъртни случая, два пъти повече от 2017.

Здравните експерти предупреждават, че скептиците срещу ваксините намаляват скоростта на имунизация за морбили, HPV срещу рак на шийката на матката, грип и други заболявания и че тяхното мнение все повече се засилва сред социалните мрежи и сред политици популисти.

Комисарят по здравеопазването на Европейския съюз Витенис Андриукаитис обвинява популисти политици в безотговорност, разпространявайки фалшиви новини за ваксините и подклаждат климат на съмнение.

Андриукаитис, който е бивш сърдечен хирург, коментира, че е много обезпокоен: "Не само аз - цялото научно общество - епидемиолози, педиатри, експерти по инфекциозни заболявания и много здравни министри. Невъзможно е да имаме смъртни случаи поради морбили - деца, които умират от морбили. Обещахме, че до 2020 г. Европа ще бъде свободна от морбили."

Сет Бъркли, ръководител на глобалния алианс Гави коментира, че скептицизмът е толкова инфекциозен, колкото и болестта.

"В момента сме изключително уязвими", обяснява Хайди Ларсен, директор на проект за доверие във ваксината в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

Световната здравна организация, ЕС и САЩ са създали групи, които да разследват причините за колебание във ваксините и да търсят начини за успокояване на хората. Ларсен обясни, че "причината, поради която СЗО промени отношението си за това колко важно и сериозно е всичко това, защото много страни-членки просто поискаха помощ в ситуацията."

Един човек умира на 1000 болни от морбили

Един човек умира на 1000 болни от морбили

Два пъти повече случаи в Европа на дребна шарка в сравнение с 2017-а

Популисти политици, от САЩ до Италия, Полша и Франция подкрепят антиваксърите, подкрепят скептиците и защитават правото на родителите да не имунизират децата си в страни, където е задължително, преди да започнат училище.

"Те са изключително безотговорни. Какво можем да видим в това популистко движение - Безотговорност. Сега можем да видим какво се случва с избухването на морбили, когато от самото начало са използват фалшиви новини", коментира еврокомисарят. Последните данни постоянно показват силна корелация между процентите на ваксиниране и огнищата на морбили.

Популистите обясняват, че са против глобализацията и печалбата на многонационалните корпорации, коментира комисарят. Те дават основание на "фалшиви новини" в социалните мрежи, твърдейки, че фармацевтичните компании разпространяват вируси сред населението, за да продават ваксини и подкрепят призивите спиране на задължителната ваксинация, където биха могли да спечелят гласовете.

"Това е много опасно. Моето послание е много просто - избрахте в парламента много политици срещу ваксините. Готови ли сте да следвате техните решения въз основа на фалшиви новини или решения, основани на доказателства? Има само две възможности - фалшиви новини или доказателства", допълва Андиукаитис.

Лиза Менинг, която работи по приемането на ваксините в СЗО коментира, че някои популисти и антиваксъри се съмняват дори в научната експертиза.

"Видяхме как ваксинацията става все по-лесно политизиран въпрос, независимо дали става дума за избори, за противопоставяне на мандати, дори да бъдат експлоатирани от религиозни или други лица или групи, които имат интерес да използват ваксинацията за финансова или политическа печалба или за изграждането на собствен престиж или значимост."